Kombinacije namirnica koje treba izbegavati

Cooking 08. apr 201814:41 > 21:33
Ilustracija

Loša kombinacija namirnica može izazvati umor, tromost, kao i probleme sa želucem i naravno gomilanje kilograma.

Osnovno je pravilo, pritom, da ne treba kombinovati namirnice u čijoj probavi učestvuju različiti enzimi kojima treba različito vreme za probavu, kao što su, na primer, proteini i ugljeni hidrati.

To bi, na primer, značilo da ne treba uzimati možda i najčešću kombinaciju na našim tanjirima – meso i krompir ili meso i testeninu, ali ni uživati u nekim kombinacijama mesa s voćem.

Treba voditi računa i o jednoj od najčešćih grešaka koje radimo – da voće jedemo uz obrok umesto deserta ili da nakon obroka pojedemo kolač. Voće nije dobro jesti ni nakon jaja, orašastih plodova, mleka, sira i jogurta, piše 24 sata.hr.

Nutricionisti su izdvojili problematične kombinacije koje većina ljudi voli da jede

1. Banana i mleko

Ta kombinacija često stvara osećaj težine u želucu. Međutim, ako, baš volite frape od banana, odaberite zrelu bananu i dodajte kardamom ili muskatni oraščić koji će olakšati varenje frapea. Kravlje mleko možete zameniti bademovim ili pirinčanim.

2. Testenina s paradajzom

Paradajz je kiseo i može izazvati probleme ako se jede s namirnicama bogatim i skrobom i ugljenim hidratima. Problem može stvoriti i pica, ili pirinač, odnosno slatki krumpir. Takva kombinacija izaziva povećani umor vrlo brzo nakon obroka.

3. Paradajz i krastavac

Dakle, omiljena letnja salata nije dobar izbor. Naime, krastavac sadrži enzime koji ometaju apsorpciju vitamina C i nekih drugih korisnih sastojaka iz paradajza, pa će oslabiti njegovu nutritivnu vrednost.

4. Dinja i pršuta

Iako je reč o vrlo ukusnoj kombinaciji, dinja je puna voćnog šećera, pa u kombinaciji s pršutom (koja sadrži proteine i masti) opterećuje želudac.

5. Sveže voće i jogurt

Mlečni proizvodi mogu delovati kongestivno, mogu izazvati upale sinusa i pojačati simptome prehlade ili alergije. U kombinaciji s voćem ovi simptomi mogu postati još gori.

6. Lubenica i većina drugih namirnica

Lubenica se uglavnom sastoji od vode i uzrokuje razređivanje želudačnog soka. Upravo zbog toga može biti okidač za lošu probavu i slab imunitet creva i želuca. Takođe, vrlo brzo prolazi kroz naš probavni trakt, dok bilo koja druga namirnica može da blokira prolaz i uzrokovati zadržavanje lubenice predugo u želucu.

7. Vino i kolač

Alkohol podiže nivoe šećera u krvi i povećava proizvodnju insulina, zbog čega će se velika količina šećera u dezertu odmah smestiti u masne naslage i dugoročno dovesti do nezdravog gojenja. Vino konzumirajte s namirnicama s niskim glikemijskim indeksom, kao što je vlaknasto povrće.

8. Hamburger i pomfrit

Gotova hrana sadrži visoke nivoe masnoća, konzervanasa i drugih hemikalija, koje u kombinaciji sa šećerom (skrobom) u krompirićima, može dovesti do stvaranje citokina, koji mogu uzrokovati upalu i ubrzavaju proces starenja.

9. Tuna s majonezom

Velika količina masti u kombinaciji s proteinima može usporiti probavu. Zato koristite male količine masti i birajte suncokretovo, maslinovo ili kokosovo ulje, naročito dok kuvate povrće, žitarice i proteine. Uz masti najbolje ide zeleno lisnato povrće.

10. Omlet sa slaninom

Sve kombinacije proteina s proteinima, kao što su slanina i jaja, orašasti plodovi i jogurt ili sendvič od ćuretine sa sirom i slično, nisu preporučljive jer se proteini dugo razgrađuju i opterećuju probavni sistem.

11. Beli hleb s marmeladom

Takav je obrok prebogat šećerom i može biti okidač za prejedanje tokom dana. Obogatite ga vlaknima koja će usporiti probavu i apsorpciju šećera, odnosno zamenite beli hleb onim od celovitih žitarica, a marmeladu puterom od kikirikija, koji sadrži masti i proteine.

12. Mesna vekna s pireom

Mesna vekna je dobar izvor proteina, ali obiluje mastima i kalorijama. Pire krompir ima samo nekoliko grama vlakana, a dodate li mu maslac ili pavlaku, obrok će biti krcat zasićenim mastima. Kombinacija s manje kalorija, a više vlakana je ćureća vekna s pireom od karfiola.

13. Hrana uopšte, s puno vode ili soka

Velike količine tečnosti tokom ili neposredno nakon obroka razređuju probavne sokove i otežavaju probavu. Pijte vodu pre obroka, a tokom obroka konzumirajte eventualno nekoliko gutljaja.

14. Crno vino i zelena salata ili cvekla

Izbegavajte crno vino i namirnice koje sadrže gvožđe, pogotovo ako ste vegetarijanac, pa gvožđe nadoknađujete kroz mahunarke, tamno zeleno lisnato povrće i celovite žitarice. Tanin u vinu sprečava apsorpciju gvožđa.

15. Spanać na mleku i na pavlaci

Oksalati koje sadrži spanać (slično kao i repa, praziluk ili peršin) sprečavaju apsorpciju kalcijuma. Ako pravite gustu supu, kombinujte spanać i spomenuto povrće s kokosovim mlekom.

16. Mleko i čaj

Čaj može biti dobar za krvni pritisak i celokupno zdravlje kardiovaskularnog sistema. Međutim, belančevine u mleku koje se nazivaju kazeini blokiraju efekat čaja kad se vare zajedno.

17. Hleb i sir

Iako većina nas sir voli pojesti s malo hleba, treba imati na umu da se skrob iz hleba i proteini iz sira različito vare, zbog čega hleb često stoji u želucu duže nego što bi trebalo i može – izazvati gasove.

18. Lazanje ili pica

Organizam će imati puno posla da „u paketu“ svari ugljene hidrate, mlečne proizvode, belančevine i kiseline iz paradajza i skrob, što troši puno energije i može da stvori probleme.

19. Žitarice i mleko

Kad su u pitanju žitarice i mleko, važno je kad ih jedete, kažu nutricionisti. Odlična su kombinacija za doručak, kad je probavni sistem još svež, jer će vas duže držati sitima, piše 24 sata.hr.