
Ovi đevreci vam mogu biti i doručak i večera - hrskavi i mekani u isto vreme.
Sastojci:
- 800 gr brašna
- 200 ml svežeg mleka
- 200 ml vode
- 20 gr kvasca
- 50 ml ulja
- kašika soli, kašika šećera
Za kuvanje đevreka: 2 l vode, 5 kašičica sode bikarbone, 2 kašičice soli
Za posipanje: Susam, lan, mak, kim, ili miks po vašoj želji.
Priprema: U vanglu sipajte deo brašna, pa kvasac izmrvite u udubljenje u brašnu, bez prethodnog razmućivanja. Sipajte mlaku vodu i mleko u udubljenje, dodajte ulje, so i šećer. Postepeno dodajte i drugi deo brašna. Umesite meko i elastično testo i odmah ga podelite na 10-11 jednakih loptica.
Svaku lopticu namažite uljem i poređajte na radnu površinu. Pokrijte najlonom i loptice ostavite da odstoje 15 minuta.
Za to vreme u šerpu sipajte vodu, sodu i so. Kad provri gotova je za kuvanje đevreka.
Uzmite loptu, isecite je na dva jednaka dela i od svakog dela razvucite dugi fitilj debljine oko jedan centimetar. Takođe uradite i sa drugim delom. Nakon toga uvijte dva fitilja u jedan, oblikujte đevrek, učvrstite ga lepo da se ne odvije u šerpi.
Stavite pripremljen đevrek u vrelu vodu i nakon 20-30 sekundi ga izvadite rešetkastom kašikom i poređajte u pleh iz rerne, obložen papirom za pečenje. Pospite ga semenkama.
Na isti način u radite i sa ostalim lopticama. Ovako pripremljene đevreke pecite na 200 stepeni u ugrejanoj rerni 15-17 minuta ili dok ne dobiju lepu boju.
Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?
Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare