Oglas

Kako da sami spremite kuvani đevrek

author
N1 Beograd
19. jul. 2018. 15:52
>
15:54
shutterstock_223726228
Shutterstock | Shutterstock

Ovi đevreci vam mogu biti i doručak i večera - hrskavi i mekani u isto vreme.

Oglas

Sastojci:

- 800 gr brašna

- 200 ml svežeg mleka

Oglas

- 200 ml vode

- 20 gr kvasca

- 50 ml ulja

- kašika soli, kašika šećera

Oglas

Za kuvanje đevreka: 2 l vode, 5 kašičica sode bikarbone, 2 kašičice soli  

Za posipanje: Susam, lan, mak, kim, ili miks po vašoj želji.  

Priprema: U vanglu sipajte deo brašna, pa kvasac izmrvite u udubljenje u brašnu, bez prethodnog razmućivanja. Sipajte mlaku vodu i mleko u udubljenje, dodajte ulje, so i šećer. Postepeno dodajte i drugi deo brašna. Umesite meko i elastično testo i odmah ga podelite na 10-11 jednakih loptica.  

Svaku lopticu namažite uljem i poređajte na radnu površinu. Pokrijte najlonom i loptice ostavite da odstoje 15 minuta.

Oglas

Za to vreme u šerpu sipajte vodu, sodu i so. Kad provri gotova je za kuvanje đevreka.  

Uzmite loptu, isecite je na dva jednaka dela i od svakog dela razvucite dugi fitilj debljine oko jedan centimetar. Takođe uradite i sa drugim delom. Nakon toga uvijte dva fitilja u jedan, oblikujte đevrek, učvrstite ga lepo da se ne odvije u šerpi.  

Stavite pripremljen đevrek u vrelu vodu i nakon 20-30 sekundi ga izvadite rešetkastom kašikom i poređajte u pleh iz rerne, obložen papirom za pečenje. Pospite ga semenkama.  

Na isti način u radite i sa ostalim lopticama. Ovako pripremljene đevreke pecite na 200 stepeni u ugrejanoj rerni 15-17 minuta ili dok ne dobiju lepu boju.  

Teme

Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?

Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare

Pratite nas na društvenim mrežama