
Nekuvani džemovi su savršena poslastica tokom ovih toplih dana. Njihova jedina mana je što ne mogu dugo da se održe.
Sastojci:
- 180g svežih borovnica
- 180g svežih kupina
- 3 kašike javorovog sirupa
- 2 kašičice soka od limuna
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
- 3 kašike čia semena
Priprema:
Ispasirati borovnice i kupine u blenderu, dodati ostale sastojke, prebaciti u teglu i ostaviti u frižideru 1-2 sata. Pektini iz borovnica i želatin koji stvaraju čia semenke obaviće svoje, odnosno zgusnuti masu.
Savet: Nekuvane sveže ili zamrznute borovnice, kada se ispasiraju u blenderu, za nekoliko minuta će se pretvoriti u gel, usled delovanja pektina. Ostaviti džem da se pretvori u gel, zatim ga još jednom izmešati. Sok od limuna, osim ukusa, „osvežava“ boju ovom džemu.
Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?
Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare