
Organski karanfilić - ovaj aromatični začin ima široku primenu, kao dodatak jelima, ali i kao čuvar zdravlja. Deluje antibakterijski, utiče pozitivno na rad jetre, koristi se kod poremećaja varenja, može da bude i osveživač prostora! Probajte ga kao ključni sastojak jednog starog recepta naših baka – lenje pite.
Sastojci:
(testo):
- 250 g margarina
- 1 jaje
- 150 g šećera
- 2 čase kisele pavlake
- 500 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- malo soli
- strugana limunova kora od pola limuna
(nadev):
- 1 kg kiselih jabuka
- malo cimeta
- ravna kašičica organic karanfilića
- šećera po ukusu
Za posipanje - vanillin šećer
Priprema:
Umutiti margarin sa jajetom i šećerom, zatim umešati sve ostale sastojke za testo, dobro sve sjediniti i podeliti na dva dela, pa razvući dve kore veličine pleha u kojem će se peći.
Jednu koru staviti u dobro podmazan pleh, a odozgo rasporediti na krupno rende istrugane jabuke, zaslađene i začinjene cimetom i karanfilićem po ukusu. Odozgo staviti drugu koru i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Kada je pita pečena, posuti vanilin šećer i seći u kocke kada se sasvim ohladi.
Organski karanfilić možete poručiti online u IDEA organic prodavnici uz besplatnu dostavu ili kupiti u nekoj od tri IDEA organic prodavnice u Beogradu.
Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?
Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare