
Malo drugačiji desert - ako vam je dosadilo da pravite palačinke uvek na isti način.
Sastojci:
- četiri cela jajeta
- 250 ml mleka
- 40 g šećera
- 160 g brašna
- malo soli
- 50g maslaca
- 70 g suvog grozđa
- 1 kašika ruma
- 2 jabuke (za sos od jabuka) + još supena kašika šećera
- po ukusu malo cimeta
Prvo iseckane jabuke stavite u šerpu, i dodajte supenu kašiku šećera. To ostavite sa strane da se lagano krčka. Sada uzmite jaja, i podelite belanca i žumanca. Umutite belanca u sneg. Žumanca umutite sa 40g šećera. Kada se lepo umutite, stavite brašna, soli i mleka u žumance i sve ručno izmešajte. Dodajte sneg od belanaca, malo po malo i nežno umešajte.
Stavite putera na vatru da se otopi, pa ćete tu peći smesu za palačinke. Dovoljno je tri-četiri minuta sa obe strane. Ona će biti malo deblja i vazdušastija od običnih palačinki. Negde pred kraj dodajte suvo grožđe, koje bi trebalo da bar 15 minuta ranije potopite u mešavinu ruma i vode da se natopi. Palačinke onda iscepkajte u tiganju i pecite još malo da se zapeče sa svih strana. Pred sam kraj dodajte još malo šećera da se karamelizuje.
Servirati sa sosom od jabuke, a preko i pospite malo sa cimetom ako volite. Prijatno!
Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?
Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare