
Imate stari hleb? Evo kako da napravite jedan zanimljiv slatkiš sa belom čokoladom i brusnicom!
Sastojci za krem:
- 3 jaja (manja)
- 4 žumanca (takode od manjih jaja)
- 60 g šecera
- 250 ml pavlake za kuvanje
- 250 ml mleka
Ostali sastojci:
- 250 g belog tost hleba
- 100-120 g omekšalog maslaca
- ravna kašicica vanile
- 100 g brusnica
- 100 g bele čokolade
- 2 kašike smeđeg šečera
Umutite jaja i šećer u činiji. Mleko i pavlaku zagrejte u šerpici, pa sklonite pre nego što proključa. Sipajte mleko preko jaja, umutite, dodajte vanilu – pa vratite u šerpicu i još malo ukuvajte na niskoj temperaturi. Komade hleba s jedne strane premažite omekšalim maslacem.
Iseckajte sitno belu cokoladu. U posudu u koju ćete složiti kolač, stavite providnu foliju i stavite prvi sloj premazanog hleba. Na hleb sipajte 1/4 krema – a onda pospite ravnomerno po 1/4 bele čokolade i brusnica.
Tako uradite ukupno 4 puta, a na kraju stavite sloj hleba. Sada zatvorite krajeve providne folije i ceo kolač umotejte u još providne folije. Gledajte i dok ređate kolač i sada da ga dobro pritisnete kako bi sav vazduh izašao i slojevi “legli jedan na drugi”. Ostavite u frižideru preko noći da kore upiju krem. Sutradan, izvadite kolač iz folije i stavite ga u tanak pleh, na papir za pečenje. Na vrh pospite ravnomerno 2 kašike tamnog nerafinisanog šecera od šećerne trske. Pecite oko 25 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?
Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare