Pogačice punjene pirinčem

Cooking 18. feb 201911:34 > 11:36
Petar Lazović

Zove se još i Karelijska pita. To je specijalitet bez kog ne može da prođe nijedan skup ili slavlje u Finskoj! Evo jednostavnog recepta za ovo jedinstveno jelo.

Sastojci: 

– 180 g pirinča

– 3 dl vode

– malo soli

– 7,5 dl mleka

– 2 kašičice suvog biljnog začina

– 1 jaje

– 50 g maslaca

– 100 g parmezana

Sastojci za testo:

– 500 g integralnog brašna

– 2,5-3 dl vode

– pola kašičice soli

– 3 kašike ulja

Pirinač kuvajte u posoljenoj vodi na laganoj vatri dok voda ne ispari, dodajte 5,5 dl mleka i mešajući kuvajte oko 5 minuta.

Dodajte biljni začin, ohladite i umešajte umućeno jaje.

Od brašna, vode, ulja i soli umesite glatko testo, podelite ga na 20 loptica i svaku lopticu tanko razvaljajte u elipsasti oblik.

Na sredinu pripremljenog testa stavite po kašiku nadeva, prstima odignite rubove testa, pospite parmezanom i pecite u rerni zagrejanoj na 180°C 15-20 minuta.

Pečene pogačice utapajte u mešavinu preostalog vrelog mleka i maslaca, ocedite, ređajte na poslužavnik i prekrijte papirom dok se ne prohlade.

Prijatno!