
Zove se još i Karelijska pita. To je specijalitet bez kog ne može da prođe nijedan skup ili slavlje u Finskoj! Evo jednostavnog recepta za ovo jedinstveno jelo.
Sastojci:
– 180 g pirinča
– 3 dl vode
– malo soli
– 7,5 dl mleka
– 2 kašičice suvog biljnog začina
– 1 jaje
– 50 g maslaca
– 100 g parmezana
Sastojci za testo:
– 500 g integralnog brašna
– 2,5-3 dl vode
– pola kašičice soli
– 3 kašike ulja
Pirinač kuvajte u posoljenoj vodi na laganoj vatri dok voda ne ispari, dodajte 5,5 dl mleka i mešajući kuvajte oko 5 minuta.
Dodajte biljni začin, ohladite i umešajte umućeno jaje.
Od brašna, vode, ulja i soli umesite glatko testo, podelite ga na 20 loptica i svaku lopticu tanko razvaljajte u elipsasti oblik.
Na sredinu pripremljenog testa stavite po kašiku nadeva, prstima odignite rubove testa, pospite parmezanom i pecite u rerni zagrejanoj na 180°C 15-20 minuta.
Pečene pogačice utapajte u mešavinu preostalog vrelog mleka i maslaca, ocedite, ređajte na poslužavnik i prekrijte papirom dok se ne prohlade.
Prijatno!