
Odličan obrok ako vam se jede nešto "na kašiku" što se brzo sprema!
Sastojci:
– 500g krompira, isečenog na kockice
– 3 lista slanine
– glavica crnog luka, sitno seckanog
– tri čena belog luka, sitno seckanog
– 300ml mleka
– 250ml vode (ili bujona)
– 200g rendanog sira (čedar, gauda, kačkavalj)
– dve supene kašike brašna
– 50g sitno seckanog mladog luka ili veza vlašca
– malo soli i bibera
Ispecite seckanu slaninu u šerpi, pa kad bude gotova izvadite sa strane i sačekajte da se ohladi. U ulju koje je ostalo dodajte sitno seckani crni luk i pržite dok ne postane providan.
Dodajte kocke krompira, beli luk, so i biber. Krčkajte neko vreme, uz povremeno mešanje.
Dodajte sada brašno i brzo mešajte da ne zagori. Nalijte sa vodom ili bujonom, pa dodajte i mleko. Pustite da provri, pa smanjite vatru i ostavite da se kuva nekih 15 minuta. Ako puno mešate, krompira će se potpuno raspasti. Pri kraju dodajte pola količine sira.
Sipajte u činije i pospite sa slaninom i seckanim mladim lukom. Dodajte još sira koji je preostao.
Prijatno!