Tri klasična dresinga koja idu uz svaku salatu

Cooking 20. jun 201914:15 > 14:26
Shutterstock

Ukoliko volite da jedete obrok salate, ono što čini veliku razliku je dobar dresing. Evo kako da napravite tri klasična i veoma česta preliva koja idu uz skoro svaku kombinaciju povrća.

Sos od sirćeta

Sastojci:

– tri supene kašike maslinovog ulja

– supena kašika sirćeta (jabukovog, balsamika, vinsko)

– malo soli i bibera

Sve sastojke samo stavite u manju teglu i dobro protresite. To je osnova, koju onda možete obogatiti i zavisno od salate koju pravite, prilagoditi.

Evo šta sve možete dodati u ovaj dresing:

– začinsko bilje koje volite (mirođija, vlašac, menta, majčina dušica, ruzmarin)

– sitno seckani beli luk ili crni luk (može i u granulama)

– parmezan

– sitno seckanu ljutu papriku ili čili prah

Ranč dresing

Sastojci:

– supena kašika majoneza

– supena kašika pavlake

– supena kašika mleka

– kafena kašika seckane mirođije

– malo sušenog peršuna, vlašca, crnog i belog luka u granulama

– so i biber

– supena kašika limunovog soka

Umutite majonez, pavlaku i mleko dok ne dobijete kremasti namaz. Dodajte začine, pa opet promešajte. Na kraju dodajte i limunovog soka po ukusu (možete smanjiti količinu).

Možete držati u frizideru pet dana.

Dresing od meda i senfa

Sastojci:

– dve supene kašike grčkog jogurta (može i obični gusti)

– supena kašika maslinovog ulja

– supena kašika senfa

– dve supene kašike meda (možete smanjiti ili povećati količinu, kako volite)

– supena kašika limunovog soka

– malo sirćeta (ili dodatno limunovog soka kao zamenu)

– jedan čen belog luka, isitnjen u presi

– pola kafene kašike soli

– bibera po ukusu

Sve sastojke izmešajte. Takođe može da se čuva pet dana u frižideru.

Svaki od ovih preliva možete koristiti i za meso ako volite.

Prijatno!