Ukoliko volite da jedete obrok salate, ono što čini veliku razliku je dobar dresing. Evo kako da napravite tri klasična i veoma česta preliva koja idu uz skoro svaku kombinaciju povrća.
Sos od sirćeta
Sastojci:
– tri supene kašike maslinovog ulja
– supena kašika sirćeta (jabukovog, balsamika, vinsko)
– malo soli i bibera
Sve sastojke samo stavite u manju teglu i dobro protresite. To je osnova, koju onda možete obogatiti i zavisno od salate koju pravite, prilagoditi.
Evo šta sve možete dodati u ovaj dresing:
– začinsko bilje koje volite (mirođija, vlašac, menta, majčina dušica, ruzmarin)
– sitno seckani beli luk ili crni luk (može i u granulama)
– parmezan
– sitno seckanu ljutu papriku ili čili prah
Ranč dresing
Sastojci:
– supena kašika majoneza
– supena kašika pavlake
– supena kašika mleka
– kafena kašika seckane mirođije
– malo sušenog peršuna, vlašca, crnog i belog luka u granulama
– so i biber
– supena kašika limunovog soka
Umutite majonez, pavlaku i mleko dok ne dobijete kremasti namaz. Dodajte začine, pa opet promešajte. Na kraju dodajte i limunovog soka po ukusu (možete smanjiti količinu).
Možete držati u frizideru pet dana.
Dresing od meda i senfa
Sastojci:
– dve supene kašike grčkog jogurta (može i obični gusti)
– supena kašika maslinovog ulja
– supena kašika senfa
– dve supene kašike meda (možete smanjiti ili povećati količinu, kako volite)
– supena kašika limunovog soka
– malo sirćeta (ili dodatno limunovog soka kao zamenu)
– jedan čen belog luka, isitnjen u presi
– pola kafene kašike soli
– bibera po ukusu
Sve sastojke izmešajte. Takođe može da se čuva pet dana u frižideru.
Svaki od ovih preliva možete koristiti i za meso ako volite.
Prijatno!