Oglas

Bugača - grčka slatka pita

author
Coolinarika
17. jul. 2019. 16:50
>
16:54
Bukača
Shutterstock | Shutterstock

Ovo je jedan od omiljenih slatkiša u Grčkoj, koji se često jede za doručak. Ukoliko ste imali priliku da probate, znate zašto je toliko popularna pita!

Oglas

Sastojci:

- 2 jaja

- 2 žumanca

- 900ml mleka

- 150g griza

- 100g šećera

- aroma vanile

- 60g putera + 60g otopljenog putera

- dve kesice vanil šećera

- 8 kora za pitu

- limunov sok + rendana kora

- šećer u prahu  za posipanje

- cimet

Jaja umutiti penasto sa šećerom dok ne dobijete gusti krem. Mleko zagrejati da bude vruće, skloniti sa vatre i lagano dodati krem od jaja neprestano mešajući.

Kuvati na laganoj vatri pet min i povremeno promešati.

Polako dodati griz i prstohvat soli, pa kuvati uz stalno mešanje na najmanjoj temperaturi 5-6 minuta.

Skloniti sa šporeta i dodati supenu kašiku arome vanile i 60g putera isečenog na kocke, mešajući dok se ne otopi. 

Ostaviti fil da se ohladi, pa nakon hlađenja dodati naribanu koricu jednog limuna, punu supenu kašiku soka od limuna i 2 vanil šećera. Dobro sjediniti.

Slagati dve kore jednu na drugu, i svaku namazati otopljenim puterom. Kore treba da stoje tako da uži deo bude okrenut ka vama.

Staviti 3-4 pune kašike fila i razmazati skoro do ivica korice. Preklopiti levi i desni kraj kore tako da se preklope na sredini. Premazati puterom, preklopiti donju trecinu kore, namazati puterom, pa isto i gornju. Na isti nacin sloziti još 3 pite. Staviti u najveći pleh koji imate, prethodno ga podmazati puterom. 

Peći 20-25min na 200 stepeni dok ne dobije divnu zlatnu boju.

Seći, posuti šećerom u prahu i servirati uz malo cimeta.

Prijatno!

Teme

Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?

Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare

Pratite nas na društvenim mrežama