
Ovo je jedan od omiljenih slatkiša u Grčkoj, koji se često jede za doručak. Ukoliko ste imali priliku da probate, znate zašto je toliko popularna pita!
Sastojci:
- 2 jaja
- 2 žumanca
- 900ml mleka
- 150g griza
- 100g šećera
- aroma vanile
- 60g putera + 60g otopljenog putera
- dve kesice vanil šećera
- 8 kora za pitu
- limunov sok + rendana kora
- šećer u prahu za posipanje
- cimet
Jaja umutiti penasto sa šećerom dok ne dobijete gusti krem. Mleko zagrejati da bude vruće, skloniti sa vatre i lagano dodati krem od jaja neprestano mešajući.
Kuvati na laganoj vatri pet min i povremeno promešati.
Polako dodati griz i prstohvat soli, pa kuvati uz stalno mešanje na najmanjoj temperaturi 5-6 minuta.
Skloniti sa šporeta i dodati supenu kašiku arome vanile i 60g putera isečenog na kocke, mešajući dok se ne otopi.
Ostaviti fil da se ohladi, pa nakon hlađenja dodati naribanu koricu jednog limuna, punu supenu kašiku soka od limuna i 2 vanil šećera. Dobro sjediniti.
Slagati dve kore jednu na drugu, i svaku namazati otopljenim puterom. Kore treba da stoje tako da uži deo bude okrenut ka vama.
Staviti 3-4 pune kašike fila i razmazati skoro do ivica korice. Preklopiti levi i desni kraj kore tako da se preklope na sredini. Premazati puterom, preklopiti donju trecinu kore, namazati puterom, pa isto i gornju. Na isti nacin sloziti još 3 pite. Staviti u najveći pleh koji imate, prethodno ga podmazati puterom.
Peći 20-25min na 200 stepeni dok ne dobije divnu zlatnu boju.
Seći, posuti šećerom u prahu i servirati uz malo cimeta.
Prijatno!
Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?
Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare