Tri klasična pesto sosa

author
N1 Beograd
08. avg. 2019. 16:39
>
17:13
Pesto
Shutterstock | Shutterstock

Pesto je italijanski namaz koji ide savršeno uz pastu. Možete napraviti nekoliko varijacija i imati u frižideru za situacije kada treba da napravite ukusan ručak za pet minuta!

Klasičan zeleni pesto

Tajna u ovom receptu je u načinu na koji ćete obraditi bosiljak, da izgubi gorčinu a zadrži divnu aromu.

Sastojci:

- 80-100g bosiljka

- 100ml maslinovog ulja

- 50g parmezana rendanog

- 50g suncokreta (originalno pinjola, ali pošto se teško nalaze možete i ispečene semenke suncokreta da koristite)

- tri kafene kašike pekorino sira (može zamena drugi tvdi polumasni kozji ili ovčiji sir)

- dva čena belog luka

- malo soli, po ukusu

Stavite vodu da proključa, pa ubacite bosiljak. Posle par minuta kada omekne, izvadite i stavite pod mlaz ledene vode. Sve sastojke, zajedno sa blanširanim bosiljkom, stavite u blender i mešajte dok ne dobijete kremastu gustu smesu.

Možete dodati više maslinovog ulja ako vam se čini previše gusto.

Crveni pesto

Još jedan česti pesto koji se koristi kao preliv za pastu.

Sastojci:

- 150ml maslinovog ulja

- 100g pečenog blanširanog badema, iseckanog

- dve kafene kašike listića ruzmarina, svež ili propržen na ulju

- dve supene kašike balsamiko sirćeta

- dve supene kašike šećera

- pola supene kašike paprike u prahu

- 20 očišćenih crnih maslina

- 10 oceđenih sušenih paradajza iz tegle

- 4 čena belog luka

- malo soli i bibera

Stavite sve u blender i dobro izmešajte. Uz omiljenu pastu, malo sira i svežeg bosiljka savršen ručak!

Pesto s prezlom

Sauce verde je malo drugačiji pesto, koji se pravi s mrvicama hleba i začinima. Neki bi rekli da je to više sos nego pesto, ali svakako može da bude preliv za pastu ili namaz za pecivo.

Sastojci:

 - 100g prezle

- dve supene kašike vinskog sirćeta

- 30g peršuna, iseckanog

- 100ml ulja

- supena kašika kapra

- supena kašika pinjola ili pečenog suncokreta

- deset očišćenih zelenih maslina

- dva inćuna (možete dve supene kašike ribljeg sosa kao zamenu)

- jedan čen belog luka

- jedno kuvano žumance

- malo soli i bibera

 Pomešajte prezlu sa sirćetom i ostavite sa strane. Sve ostale sastojke stavite u blender. Kada dobijete kremastu pastu, dodajte mešavinu s prezlom, so i biber pa dobro izmešajte.

Prijatno!

Teme

Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?

Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare

Pratite nas na društvenim mrežama