Juneći but s aromatičnom koricom

Shutterstock

Svečani ručak koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim!

Sastojci:

– 1kg junećeg buta u komadu

– biber

– 1,5kg morske soli

– 2 supene kašike svežeg ruzmarina

– 1 šolja vode

Priprema:

Dobro pobiberite juneći but sa svih strana, a zatim ga u tiganju i zapecite sa svih strana. Nakon toga, but sklonite sa vatre kako bi se ohladio.

U velikoj činiji pomešajte so i ruzmarin, a zatim dobro izmešajte. U so sipajte i šolju vode, a potom izmešajte još jednom.

U tepsiju sipajte tanak sloj soli i dobro ga utapkajte na dno. Preko tog sloja stavite but, a zatim ga prekrijte ostatkom soli sa svih strana. Meso treba da bude potpuno prekriveno solju.

Tepsiju stavite u prethodno zagrejanu rernu i pecite na 120C oko 60 minuta.

Zatim izvadite iz rerne i ostavite da odstoji još 15 minuta. Ukoliko ne volite previše slano, možete malo korice skinuti s mesa, pošto će aroma ruzmarina svakako da se upije.

Meso izvadite iz tepsije, isecite i poslužite uz restovani krompir i povrće. 

Prijatno!