Jednostavan recept koji će se dopasti svim domaćicama.
Sastojci:
– 5 kg paradajza
– 10 kašika soli
– 2 kašike šećera
– 2 kesice konzervansa
– 20 g mlevenog bibera
– 2-3 paprike šilje
– 1 veza peršunovog lišća
– 1 veza lišća celera
Priprema:
Paradajz oprati, očistiti, pa samleti na mašini za mlevenje paradajza. Dobijeni sok od paradajza staviti u veliku šerpu. Staviti na srednju temperaturu da se kuva. Dodati po jednu vezu lišća peršuna i celera. Ubaciti oprane cele neočišćene paprike. Po želji može se staviti malo ljute paprike. Staviti šećer, biber i so. So dodavati postepeno prema ukusu.
Pred kraj staviti konzervans. Prokuvati još malo. Ukupno kuvati oko 90 minuta. Kada je gotovo, izvaditi papriku i lišće i odmah tako vruće sipati u flaše i flašice i zatvarati metalnim čepom. Okrenuti naopako da svaka flaša stoji na čepu desetak minuta. Posle vratiti u normalan položaj.