
Fantastičan vikend desert u kome će uživati cela porodica i svaki gost!
Sastojci:
(biskvit)
– 6 jaja
– 6 kašika šećera
– 4 kašike brašna
– 1,5 kašike kakao praha
– 1 prašak za pecivo
– 2 kašike ulja
(preliv)
– 300ml vode
– 200g šećera
(fil)
– 1/2l mleka
– 9 kašika brašna
– 200g šećera
– 1 vanilin šećer
– 1 margarin
(glazura)
– 200g nadeva od aronije
– 100g čokolade
– 4 kašike ulja
Priprema:
Za biskvit mutimo belanca u sneg, zatim dodajemo šećer malo po malo i onda varjačom umešamo žumanca i ostale sastojke. Biskvit pečemo u podmazanom plehu oko 15 minuta na 200 stepeni.
Za to vreme skuvamo preliv od vode i šećera i sa njim prelijemo još vruć pečen biskvit.
Za fil najpre od 1/2 litre mleka uzmemo 100ml i sipamo u jednu činijicu, a ostatak mleka stavimo da proključa.
U to odvojeno mleko dodamo šećer i brašno i dobro promešamo, te sipamo u mleko kad proključa i mešamo dok se ne napravi gusta krema.
U vruć fil sipamo margarin i izradimo ga mikserom, te sipamo preko biskvita.
Preko fila u tankom sloju stavljamo nadev od aronije, a preko nadeva sipamo otopljenu čokoladu sa uljem kao glazuru i ohladimo kolač.
Prijatno!