Valjušci sa slaninom i kiselim kupusom

Cooking 28. dec 201911:48 > 11:52
Shutterstock

Valjušci pojačani slaninom i kiselim kupusom mogu se poslužiti kao glavno jelo, a odlični su i kao prilog drugim jelima.

Sastojci:

– 1 kg zrelog krompira

– 200 g pšeničnog belog brašna

– 1 kašičica neslanog maslaca

– 1 jaje

– 100 g suve slanine

– 300 g kiselog kupusa

– vlašac

– so

– sveže mleveni biber

Priprema:

Krompir operite, pa ga skuvajte u ljusci. Ogulite ga i usitnite (kao za pire krompir) i ostavite da se ohladi. U krompir dodajte maslac, jaje, brašno i malo soli, umesite testo. Podelite testo na više komada, pospite dasku brašnom i svaki komad razvaljajte u valjak. Nožem režite komadiće, pa ih rukom oblikujte u valjuške.

Valjuške kuvajte u kipućoj posoljenoj vodi oko 5 minuta, dok ne isplivaju na površinu. Pažljivo ih ocedite.

U tiganju propržite slaninu koju ste narezali na trakice, dodajte narezani kiseli kupus i dinstajte 5 minuta. Posolite i pobiberite po potrebi. Kiseli kupus s prženom slaninom prelijte preko valjušaka, začinite sveže naseckanim vlašcem i poslužite toplo.

Prijatno!