Valjušci pojačani slaninom i kiselim kupusom mogu se poslužiti kao glavno jelo, a odlični su i kao prilog drugim jelima.
Sastojci:
– 1 kg zrelog krompira
– 200 g pšeničnog belog brašna
– 1 kašičica neslanog maslaca
– 1 jaje
– 100 g suve slanine
– 300 g kiselog kupusa
– vlašac
– so
– sveže mleveni biber
Priprema:
Krompir operite, pa ga skuvajte u ljusci. Ogulite ga i usitnite (kao za pire krompir) i ostavite da se ohladi. U krompir dodajte maslac, jaje, brašno i malo soli, umesite testo. Podelite testo na više komada, pospite dasku brašnom i svaki komad razvaljajte u valjak. Nožem režite komadiće, pa ih rukom oblikujte u valjuške.
Valjuške kuvajte u kipućoj posoljenoj vodi oko 5 minuta, dok ne isplivaju na površinu. Pažljivo ih ocedite.
U tiganju propržite slaninu koju ste narezali na trakice, dodajte narezani kiseli kupus i dinstajte 5 minuta. Posolite i pobiberite po potrebi. Kiseli kupus s prženom slaninom prelijte preko valjušaka, začinite sveže naseckanim vlašcem i poslužite toplo.
Prijatno!