Zavodljiva kombinacija i u slanoj i u slatkoj varijanti.
Sastojci:
– 2 paketića kvasca
– 80 g šećera
– 300 ml mleka
– 600 g brašna
– 1/2 kesice praška za pecivo
– 1 kašičica suvih cvetića lavande
– 3 žumanca
– 1/2 kašičice soli
– 100 g maslaca
Za premazivanje:
– 1 jaje
– susam
Priprema:
Kvasac pomešajte sa kašičicom šećera i oko 50 ml toplog mleka. Ostavite da stoji na toplom mestu oko pet minuta.
Brašno pomešajte sa praškom za pecivo i suvim cvetićima lavande.
Dodajte žumance, preostali šećer, so, omekšali maslac, pripremljeni kvasac i sa toplim mlekom umesite glatko testo.
Testo podelite na dva dela i ostavite na toplom mestu da udvostruči volumen.
Pripremljeno testo razvaljajte na debljinu od oko jednog centimetra, isecite na trouglove i oblikujte male kiflice.
Premažite ih razmućenim jajetom, pospite susamom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 20 minuta.
Kiflice možete filovati džemom, a ako želite slane, smanjite količinu šećera i pospite ih rendanim parmezanom.
Prijatno!