
Banana, fil od vanile i karamel preliv, desert za svaku priliku.
Sastojci:
Prvi sloj:
- 350 g mlevenog keksa
- 100 g maslaca
- 1 kašika šećera
Drugi sloj:
- 150 g šećera
- 50 g gustina
- 1/2 kačičice soli
- 3 šolje mleka
- 2 jaja
- 30 g maslaca
- 1 kašika ekstrata vanile
- slatka pavlaka
- karamel preliv
- banana
Priprema:
Mleveni keks pomešati sa kašikom šećera i preliti istopljenim puterom.
Dobro izmešati i ostaviti na stranu.
Jaja izmutiti viljuškom, i njih ostaviti sa strane.
U manju šerpu pomešati šećer, gustin i so. Polako zaliti mlekom i staviti na umerenu temperaturu da se kuva uz konstantno mešanje.
Kada prokuva, kuvati jos jedan minut uz mešanje, dok fil ne postane gust kao puding.
Izdvojiti par kašika fila i dodati jajima. Lepo izmešati, pa vratiti u šerpu sa filom i kuvati jos jedan minut.
Dodati kašiku ekstrata vanile i maslac. Izmešati da se sjedini, pa staviti u frižider da se ohladi.
Prekriti plastičnom folijom da se ne uhvati korica.
Mikserom umutiti slatku pavlaku, a bananu isecite na kolutove.
Na dno čaše staviti smesu sa keksom, pa karamel preliv, preko toga staviti napravljeni fil od vanile, kolutove banane i šlag.
Ponavljajte postupak dok se ne napuni čaša.
Poslužiti ohlađeno.
Prijatno!
Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?
Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare