Brzo i osvežavajuće – letnji voćni kolač sa piškotama i kiselom pavlakom

Cooking 06. jul 202218:26 > 18:43 3 komentara
Shutterstock

Za pripremu ove poslastice od nekoliko sastojaka potrebno vam je svega desetak minuta. Nešto duže moraćete da sačekate da biste ga poslužili, pošto je neophodno da malo odstoji u frižideru. Recept je zahvalan za kombinovanje raznih vrsta voća, a jedini neophodni sastojci uz to su piškote, kisela pavlaka i šećer, kao i malo mleka. Po želji možete kolač da ukrasite šlagom ili rendanom čokoladom.

Količine neophodne za kolač mogu se prilagoditi. Vrsta i količina voća – takođe.

Ukusan je sa dinjom, ili breskvama, može i kajsijama, ali i sa bananama i kivijem, a tek sa jagodama, malinama i drugim bobičastim voćem…

Ili kombinacijom svega.

Sastojci: 

Piškote (kupovne, oko 400 grama za posudu veličine velike sveske A4 formata, dubine 4-5 cm)

Kisela pavlaka (do 4 čaše od po 1,8 dcl ili jedna velika od 700 grama, 12% ili 20% masnoće)

Šećer (prah ili kristal, najviše osam kašika)

Voće (šta volite, do 0,5 kg; iseckati, maline, ribizle, borovnice i sl. ostaviti ucelo)

Šlag ili rendana čokolada za ukrašavanje, a i ne mora

Malo hladnog mleka za umakanje piškota

Priprema:

Po pravilu, na jednu kutiju kupovnih piškota od oko 100 grama, ide jedna čaša (1,8 dcl) kisele pavlake (masnije ili manje masne, već po želji) i jedna do dve kašike šećera (u prahu ili kristalu, svejedno).

U pravougaonu posudu sa ivicama (na primer vatrostalnu, kao za tiramisu, ali može da posluži i bilo koja tepsija sa ivicama od 4 -5 cm) posložiti piškote koje prethodno na sekund (bukvalno „na sekund“) umočite u hladno mleko.

Čašu kisele pavlake izmešate sa jednom do dve kašike šećera (doslovce samo izmešate, ne mutite) i prelijete preko piškota.

Na to poređate seckano voće (najbolje je više vrsta).

Na voće složite novi red piškota nakratko umočenih u hladno mleko (ako baš želite da kolač prilikom posluživanja izgleda zanimljivije, možete da promenite smer piškota u drugom redu u odnosu na prvi).

Potom opet prelijete zaslađenom kiselom pavlakom i pospete voćem.

Na to ponovo sloj piškota. I za završnicu – umućeni šlag ili još jedan sloj zaslađene kisele pavlake po kojem možete da narendate malo čokolade, ili da posložite voće.

Ukoliko želite veći kolač, preporuka je da uzmete veću posudu, jer je ovaj kolač sa tri sloja piškota i voćem i pavlakom između već sasvim dovoljno visok i idealan za sečenje – pod uslovom da odstoji malo u frižideru, najbolje par sati ili preko noći.

Savet:

Prilikom pripreme odvojiti deo sastojaka i napraviti isti ovaj kolač u jednoj ili dve čaše i konzumirati – odmah!

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare