Da li znate šta je čeburek? Omiljena ulična hrana u bivšim sovjetskim republikama

Cooking 03. dec 202421:07 4 komentara
Da li znate šta je čeburek? Omiljena hrana u bivšim sovjetskim republikama
Shutterstock/from my point of view

Čeburek je jeftina, a zapravo vrlo jednostavna pita od testa punjenog mlevenim mesom koje se prži u dubokom ulju.

Ova inicijalno „ulična hrana“ postala je popularna u bivšim sovjetskim republikama tokom 20. veka, ali je i danas je omiljeni gastronomski izbor mnogih Ukrajinaca i Rusa, piše Dobrahrana.hr, a prenosi CityMagazin.

Sastojci:

trebaće vam:
500 g brašna
250 ml tople vode
1 kašičica soli

2 kašike ulja
400 g mlevenog mesa (najbolje mešavina svinjskog i junećeg mesa)
1 mali luk, sitno iseckan
2 čena belog luka (opciono), iseckana

50 ml vode
so i biber po ukusu
svež peršun ili kopar (opciono)
ulje (suncokretovo ili biljno)

Priprema:

U činiji pomešati brašno i so, postepeno dodavati toplu vodu i ulje i zamesiti glatko testo. Testo treba da bude mekano, ali ne lepljivo. Pokrijte ga krpom i ostavite da odstoji 30 minuta.

Zatim u činiji pomešati mleveno meso, crni luk, beli luk, vodu, so, biber i začinsko bilje po želji. Smeša treba da bude sočna, ali ne previše retka. Testo podeliti na manje loptice (veličine mandarina) i svaku lopticu razvaljati u tanak krug.

Na jednu polovinu kruga stavite 1-2 kašike fila, a drugom polovinom preklopite fil da dobijete polumesec. Dobro pritisnite ivice viljuškom da zapečatite čeburek. Zagrejte ulje u dubokom tiganju ili loncu. Ulje treba da bude dovoljno vruće (oko 180°C).

Pržite čebureke sa obe strane dok ne postanu zlatno smeđe (oko 2-3 minuta po strani). Uklonite ih na papirne ubruse da upiju višak ulja. Poslužite tople čebureke sa jogurtom, kefirom ili prilogom po želji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare