Iskoristite sezonu jabuka i napravite domaće sirće – jača imunitet i pomaže u mršavljenju

Cooking 29. sep 202416:22 6 komentara
Iskoristite sezonu jabuka: Napravite domaće sirće, koje jača imunitet i pomaže u mršavljenju
Shutterstock/Dmitrii Ivanov

Jabukovo sirće je kiselkasti voćni napitak koji se dobija fermentacijom jabukovog soka ili celih jabuka. Često se koristi u kulinarstvu kao preliv za salate, marinadu, ili kao sastojak u raznim jelima.

Osim toga, često se koristi kao prirodni konzervans, ali i kao sredstvo za čišćenje i dezinfekciju domaćinstva.

Jabukovo sirće je vrlo zdrav napitak koji može da pomogne za bolje i lakše varenje, regulaciju nivoa šećera u krvi, mršavljenje i održavanje zdrave telesne težine, kao i jačanje imuniteta, što je u sezoni virusa, koja nam stiže, jako važno, piše Danas.

Zato, iskoristite sezonu jabuka, i pored divnih poslastica poput lenje pite sa jabukama, napravite i jabukovo sirće koje možete da koristite na razne načine.

Sledi detaljan recept:

Jabukovo sirće

Sastojci:

6-8 zrelih jabuka

1 litar vode (filtrirane ili prokuvane)

100-150 g šećera (po ukusu)

Priprema:

Operite jabuke i isecite ih na komade (ne morate ih ljuštiti ili cediti).

Stavite iseckane jabuke u stakleni sud ili drvenu posudu. Dodajte šećer i prelijte sve vodom tako da pokrije jabuke.

Pokrijte sud gazom ili čistom krpom i osigurajte je gumicom. Ostavite na tamnom i toplom mestu (oko 20-25°C) na 3-4 nedelje.

Svakodnevno mešajte smesu da bi se sprečila pojava plesni i da sok ravnomerno fermentiše.

Nakon 3-4 nedelje, procedite tečnost kroz gazu ili cediljku u čistu staklenu flašu. Čvrste delove jabuka uklonite.

Vratite tečnost u sud i ponovo pokrijte gazom. Ostavite još 4-6 nedelja, mešajući povremeno.

Nakon ovog perioda, jabukovo sirće bi trebalo da bude spremno. Ukoliko vam se svidi kiselost, možete ga flaširati, a ako želite jaču kiselost, ostavite ga još nekoliko nedelja.

Čuvaj sirće na hladnom i tamnom mestu i koristite po potrebi, piše Danas.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare