Gulaš je danas sinonim za mađarsku kuhinju i specijalitet koji se može naći na trpezama širom sveta, pa čak i na meniju elitnih restorana. Ovo jelo nastalo je zapravo na livadama i smatrano je seljačkim jelom. Kako je gulaš osvojio svet i koji recept je onaj pravi, mađarski gulaš?
Gulaš poreklo vodi sa livada o čemu svedoči i njegovo ime. Naime, reč “gulias” na mađarskom jeziku znači stočar ili pastir. Upravo su stočari i pastiri bili prvi koji su spremali ovo jelo - pravili su ga u kotliću od livenog gvožđa okačenom iznad otvorene vatre, u polju.
Priprema ovog jela uklapala se u njihov način života, jer nisu morali stalno da stoje pored kotlića i da mešaju. Takođe, imali su na dohvat ruke kvalitete sastojke koje ukus čine još bogatijim - na prvom mestu prvoklasno goveđe meso.
Ovo seljačko jelo našlo se na trpezi plemića tek krajem 19. veka, a do druge polovine 20. veka, gulaš je postao jelo broj jedan u Mađarskoj koje svaki turista koji dolazi u zemlju mora da proba.
Supa, čorba ili nešto treće?
Gulaš se obično služi uz kuvanu testeninu, kuvani krompir, pirinač ili krompir pire. Pravim mađarskim gulašom smatra se varijanta sa govedinom ili junetinom uz koje obavezni ide
luk, paprika, paradajz i malo zelene paprike. Prema pojedinim receptima, dodaju se i krompir i rezanci (cipetke na mađarskom).
Mađarski gulaš nije ni supa ni čorba, on je negde između. Ipak, u Mađarskoj smatra da je pre supa nego čorba, pa ukoliko ga naručujete na primer negde u Budimpešti potražite ovo jelo među „supama“ na jelovnicima restorana.
Ako se pravilno kuva, gulaš ima lepu i ravnomerno gustu konzistenciju, skoro kao sos.
Čak i u Mađarskoj svaka druga domaćica ili kuvar ima svoj način na koji sprema ovo svetski poznato jelo. Mnogi dodaju ili izostave neke od sastojaka, ili menjaju nešto u procesu pripreme.
Na kraju, svako svoj gulaš naziva pravim i autentičnim.
Pravi mađarski juneći gulaš
U Mađarskoj se gulaš jede kao glavno jelo, a ovo je jedan od nepogrešivih recepata za juneći gulaš koji se sprema u kotliću.
Sastojci:
1,5 kg crnog luka
200ml ulja
2,5 kg junetine
30 g vegete
10 g bezalkoholnog pića
50 g mlevene crvene slatke paprike
30 g mlevene crvene ljute paprike
5 g belog luka
Priprema:
Iseckajte na kockice crni luk i stavite u šerpu. Dinstajte dok ne dobijete gustu masu. Iseckajte junetinu na kockice (2,5x2,5cm) i dodajte je u izdinstani luk, zatim nalijte vode toliko da prekrije meso.
U sve to dodajte vegetu, biber, mlevenu crvenu slatku papriku, mlevenu crvenu ljutu papriku, beli luk, i ostavite da se kuva 2-3 sata na umerenoj vatri (u zavisnosti od mesa).
Ako vam se čini da je gulaš redak, razmutiti jednu kašiku brašna u maloj vodi (pola kafene šoljice) pa sipati u gulaš i ostaviti još nekoliko minuta da se krčka, dok se ne dobije željena gustina.
Ne zaboravite da se tajna najboljeg gulaša krije u dugom kuvanju mesa, dok ono samo ne počne da se raspada.
Možete ga poslužiti uz uz kuvanu testeninu, kuvani krompir, bareni pirinač ili krompir pire.
Prijatno!
Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?
Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare
Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?
Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare