Krofne: Recept za početnike

Cooking 24. sep 202307:28 1 komentar
Shutterstock

Stare, dobre krofne koje i početnici mogu da naprave.

Sastojci:

– 700 grama brašna

– dva jaja

– 5 g svežeg kvasca

– 50 ml ulja

– 200 ml mleka

– 1 kašičica soli

– 1 kašika šećera

– narendana korica limuna

– ulje za prženje

– šećer u prahu za posipanje.

Priprema:

Brašno stavite u dublji sud, pa dodajte jaje, ulje, mleko, so, šećer, vanilin šećer, koricu limuna i izmrvljen kvasac. Dobro izmešajte i umesite mekše testo.

Ako vam je previše retko, dodajte još malo brašna ako je tvrdo, dodajte malo mleka.

Testo treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lepi.

Prekrijte testo krpom i ostavite oko sat vremena da nadođe.

Kada testo nadođe, izvadite ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podelite ga na dva dela.

Rastanjite jedan deo oklagijom, pa čašom vadite krugove za krofne. Ponovite postupak i sa drugom polovinom testa, pa ostavite krofne da odstoje još dvadesetak minuta na brašnjavoj površini, da se ne bi zalepile.

U dubljoj šerpi zagrejte veću količinu ulja i polako ubacujte krofne da se prže na srednjoj temperaturi. Dovoljno je po par minuta sa obe strane.

Kada budu gotove ostavite ih na salveti da se ocede od viška ulja. Zatim ih pospite šećerom u prahu i poslužite.

Prijatno!