Recept za belu čorbu

author
City Magazine
06. jul. 2024. 07:15
>
13:49
Bela čorba, piletina
Shutterstock/WhiteYura | Shutterstock/WhiteYura

Bela čorba je savršeno jelo za leto, jer osvežava, a u sebi sadrži samo dobre sastojke.

Sastojci:


- 1 pileće belo meso (oko 300g)

- 2 šargarepe

- 1 paškanat (ili koren peršuna)

- 1 glavica crnog luka

- 2 krompira

- 2 kašike ulja

- 1 kašika brašna

- 1 jaje

- 200 ml pavlake za kuvanje

- 1 l vode (ili pilećeg bujona)

- so i biber po ukusu

- malo limunovog soka

- svež peršun za dekoraciju

Priprema:


Priprema povrća i mesa: Operite i oljuštite povrće. Šargarepu, paškanat i krompir isecite na kockice.

Pileće belo meso isecite na manje komade. Luk oljuštite i ostavite ceo.

Kuvanje mesa i povrća: U lonac stavite ulje i lagano propržite šargarepu, paškanat i luk. Dodajte pileće meso i nastavite sa prženjem dok meso ne pobeli sa svih strana.Zatim dodajte vodu ili pileći bujon, smanjite temperaturu i kuvajte na laganoj vatri oko 30 minuta dok povrće i meso ne omekšaju.

Zgušnjavanje čorbe: U manjoj šerpi na malo ulja propržite brašno dok ne postane zlatno. Dodajte pavlaku i sve dobro sjedinite da ne bude grudvica. U mešavinu brašna i pavlake dodajte jaje i dobro izmešajte.

Završavanje čorbe: U šerpu sa mesom i povrćem dodajte mešavinu pavlake, brašna i jajeta uz stalno mešanje. Kuvajte još 10-ak minuta na laganoj vatri uz povremeno mešanje. Dodajte so, biber i limunov sok po ukusu.Dekoracija i serviranje: Na kraju dodajte seckani svež peršun. Poslužite toplu.

Vreme kuvanja - ukupno vreme pripreme i kuvanja: od 50 do 60 minuta.

Čuvanje čorbe u frižideru:

Bela čorba se može čuvati u frižideru u hermetički zatvorenoj posudi do tri dana. Pre serviranja, čorbu lagano zagrejte na šporetu, dodajući malo vode ili bujona ako je previše zgusnuta, piše City Magazine.

Prijatno!

Teme

Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?

Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare

Pratite nas na društvenim mrežama