Recept za belu čorbu

Cooking 06. jul 202407:15 4 komentara
Bela čorba sa piletinom
Shutterstock/WhiteYura

Bela čorba je savršeno jelo za leto, jer osvežava, a u sebi sadrži samo dobre sastojke.

Sastojci:

– 1 pileće belo meso (oko 300g)

– 2 šargarepe

– 1 paškanat (ili koren peršuna)

– 1 glavica crnog luka

– 2 krompira

– 2 kašike ulja

– 1 kašika brašna

– 1 jaje

– 200 ml pavlake za kuvanje

– 1 l vode (ili pilećeg bujona)

– so i biber po ukusu

– malo limunovog soka

– svež peršun za dekoraciju

Priprema:

Priprema povrća i mesa: Operite i oljuštite povrće. Šargarepu, paškanat i krompir isecite na kockice.

Pileće belo meso isecite na manje komade. Luk oljuštite i ostavite ceo.

Kuvanje mesa i povrća: U lonac stavite ulje i lagano propržite šargarepu, paškanat i luk. Dodajte pileće meso i nastavite sa prženjem dok meso ne pobeli sa svih strana.Zatim dodajte vodu ili pileći bujon, smanjite temperaturu i kuvajte na laganoj vatri oko 30 minuta dok povrće i meso ne omekšaju.

Zgušnjavanje čorbe: U manjoj šerpi na malo ulja propržite brašno dok ne postane zlatno. Dodajte pavlaku i sve dobro sjedinite da ne bude grudvica. U mešavinu brašna i pavlake dodajte jaje i dobro izmešajte.

Završavanje čorbe: U šerpu sa mesom i povrćem dodajte mešavinu pavlake, brašna i jajeta uz stalno mešanje. Kuvajte još 10-ak minuta na laganoj vatri uz povremeno mešanje. Dodajte so, biber i limunov sok po ukusu.Dekoracija i serviranje: Na kraju dodajte seckani svež peršun. Poslužite toplu.

Vreme kuvanja – ukupno vreme pripreme i kuvanja: od 50 do 60 minuta.

Čuvanje čorbe u frižideru:

Bela čorba se može čuvati u frižideru u hermetički zatvorenoj posudi do tri dana. Pre serviranja, čorbu lagano zagrejte na šporetu, dodajući malo vode ili bujona ako je previše zgusnuta, piše City Magazine.

Prijatno!

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare