Od osmog do 15. septembra obeležava se međunarodna nedelja knedli, a inicijativa za njeno uspostavljanje potekla je baš iz naše zemlje. Reč je o slatkišu koji u poslednjih nekoliko godina doživljava pravu renesansu.
Knedla sa šljivama je zvezda ovogodišnje nedelje knedli, a upravo su one jedan tradicionalan specijalitet sa naših prostora.
Nikola Nedeljković iz Ferninand knedli kaže da je ovo peti put da se obeležava svetska nedelja knedli, a ono što je posebno značajno je da se ideja širi, pa je ove godine Svetska nedelja knedli obeležena i u Americi.
Budući da je ove godine jedan mini jubilej odlučili su da ovogodišnju nedelju posvete tradicionalnim knedlama sa šljivama.
Nikola kaže da su četiri sastojka potrebna za kvalitetno testo za knedle sa šljivama – krompir, brašno, jaja i vanil šećer.
„Krompir se skuva, pireira, a zatim se zamesi testo i nakon toga dodajemo šljive koje su sada super zrele“, savetuje on.
Nikola predlaže da se krompir pireira dan ranije i da se ostavi u frižideru kako bi testo bilo saradljivo i kako se ne bi lepilo.
Ceo postupak pripreme pogledajte u videu na početku teksta, a po želji košticu iz šljive možete izvaditi i u knedlu dodati i kockicu šećera.
Koje je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare