Ko je zaista tvorac čuvene Cezar salate?

Cooking 05. jul 202415:53 2 komentara
Cezar salata
Shutterstock/Cook Shoots Food

Cezar salata, omiljeno okrepljujuće jelo tokom vrelih letnjih dana, slavi 100. rođendan.

Italijanski imigrant Cezar Kardini izumeo je ovaj specijalitet u svom restoranu „Caesar’s Place“ u Tihuani u Meksiku.

Navodno je bila veoma sparna noć kada se to dogodilo i Kardini se borio da nahrani gomilu novopridošlih Kalifornijaca koji su prešli granicu kako bi pobegli od prohibicije.

Priča kaže da je Kardini tada koristio sastojke koje je imao pri ruci, uključujući ulje s ukusom belog luka, Vorčester sos, limun, jaja i parmezan.

Za razliku od nekih drugih stavki s jelovnika s početka 20. veka, Cezar salata je i dalje popularna.

Bet Forest, profesorka slobodnih umetnosti i primijenjenih studija hrane na Kulinarskom institutu Amerike, rekla je da je trebalo nekoliko godina da Cezar salata postane popularna.

Recept za nju nije objavio “Joy of Cooking”, jedan od najpopularnijih američkih kuvara, sve do izdanja iz 1951. godine, piše N1 Sarajevo.

Forest je takođe rekla da je Cezar salata idealna za „zapadnjačko“ nepce jer sadrži dve preferirane teksture: hrskavu i kremastu. Žumanca i parmezan takođe su bogati glutaminskom kiselinom, koja salati daje bogat, slan ukus poznat kao “umami”.

“Zadovoljava nas na mnogo hedonističkih načina, a još uvek se osećamo okrijepljeni. Ipak je to salata”, rekla je Forest.

Mnoge varijante Cezar salate daje ovom jelu postojanost, kažu stručnjaci. Kuvari mogu dodati piletinu, suhomesnate proizvode ili losos, umešati kelj ili prokelj i napraviti preliv od miso paste ili tofua.

Kardini nije bio sklon menjanju svog recept. U intervjuu 1987. godine za „Honolulu Star-Bulletin“, njegova ćerka Roza Kardini rekla je da je njen otac bio vrlo precizan u pripremi svoje kreacije. Koristio je samo nežne, unutrašnje listove salate „Romaine“ i ostavio ih cele, s namerom da ih gosti jedu prstima. Kuvao je jaja jedan minut pre nego što ih je dodao, a inćune nije koristio.

Vode se rasprave o poreklu salate

Neki tvrde da je recept zapravo bio od majke Livija Santinija, jednog od Kardinijevih kuvara i kolege italijanskog imigranta.

Drugi kažu da je Kardinijev brat Aleks bio začetnik salate, koju je napravio s pastom od limete i inćuna. Aleksova verzija zove se “Airmen’s Salad” jer ju je navodno poslužio pilotima u bazi u San Dijegu.

Forest je rekla da recept takođe podseća na pinzimonio, preliv od maslinovog ulja i limunovog soka koji se koristi kao umak od povrća, ili bagna cauda, ​​ljuti umak od inćuna i belog luka iz regije Pijemont gde je Kardini rođen.

“Caesar’s Restaurant” u Tihuani nije odgovorio na pitanje Asošijeted presa o poreklu salate, ali restoran pominje Santinijevo ime na svojoj veb stranici.

Posao u Tihuani pao je nakon završetka prohibicije, pa je Cezar Kardini preselio svoju porodicu u Los Anđeles 1935. Punili su svoj Cezar dresing u flaše kod kuće pre nego što su konačno osnovali kompaniju “Caesar Cardini Foods Inc”.

Roza Kardini preuzela je porodični posao 1956. nakon očeve smrti. „T. Marzetti“, proizvođač preliva i umaka, kupio je „Cardini Foods“ 1996. i još uviek prodaje prelive marke „Caesar Cardini“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare