Koliko košta večera u restoranu sa Mišlenovom zvezdicom: Svaka dodaje 90 evra na cenu
Svaka zvezdica dodaje oko 90 evra na cenu obroka. Restorani sa jednom zvezdicom u proseku naplaćuju oko 150 evra, dok u restoranima sa dve zvezdice cene skaču i na 235 evra, a sa tri zvezdice i na 335 evra.
Restorani sa Mišlenovim zvezdicama u Kopenhagenu u Danskoj najskuplji su na svetu, pokazao je izveštaj objavljen u međunarodnom časopisu o hrani Chef’s Pencil. Među tamošnjih 14 restorana s Mišlenovim zvezdicama, prosečna cena večere iznosi oko 400 evra, piše 24sata.hr.
Ako se pogleda prosečna cena večere na nivou cele države, a u Danskoj imaju 32 restorana sa Mišlenovim zvezdicama, ispada da je prosečna cena oko 290 evra.
Kako bi došli do ovih brojki, istraživači časopisa Chef’s Pencil analizirali su jelovnike čak 3.517 restorana s Mišlenovim zvezdicama širom sveta, i to one koji imaju od jedne do tri zvezdice.
Što se tiče najskupljih gradova, nakon Kopenhagena sledi Makao sa prosečnom cenom obroka od oko 260 evra. Treći je Hongkong - 245 evra pa slede San Francisko - oko 240 evra i Dubaji - oko 238 evra. Kad se u obzir uzmu svi podaci, iz 3.517 restorana, prosečna cena jela s Mišlenovom zvezdicom iznosi oko 165 evra.
Tokom istraživanja došli su do jednog zanimljivog podatka, a to je da svaka zvezdica dodaje oko 90 evra na cenu obroka. Restorani sa jednom zvezdicom u proseku naplaćuju oko 150 evra, dok u restoranima s dve zvezdice skaču na oko 235 evra, a sa tri zvezdice na 335 evra. Iako su zvezdice namenjene da označe veći nivo kulinarskog umeća i usluge, one takođe upućuju i na višu cenu, piše robbreport.com, a prenosi 24sata.hr.
Evo kako se kreće prosečna cena jela u restoranima sa Mišlenovim zvezdicama u Evropi: U Švedskoj obrok u restoranu sa jednom zvezdicom košta 206 evra, a u Hrvatskoj 159 evra; najpovoljnija cena večere u restoranu s Mišlenovom zvezdicom je u Grčkoj, a iznosi 132 evra.
Pogledajte još:
Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?
Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare
Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?
Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare