
Ovaj recept je veoma popularan za kiflice, a onaj ko ih proba često kaže da su "mekane kao duša".
Sastojci:
-1 kg brašna , glatkog
-3-4 dl mleka
-2 dl vode
-1 dl jogurta
-2 dl ulja
-1 prašak za pecivo
-1 kocka kvasca
-1 kašičica šećera
-1 kašičica soli
Premaz:
-1 umućeno jaje
Kvasac razmrvite, dodajte šećer, kašiku brašna i malo mlakog mleka. Izmešajte i ostavite da se diže.
Brašno prosejte, dodajte prašak za pecivo, kašičicu soli, promešajte, napravite rupicu u koju prvo stavite dignuti kvasac, a onda sve ostale tekuće sastojke.
Izmešajte testo u kuglu koja se sam mora odvajati od zidova posude. Poklopite i ostavite da se kratko digne (30 min).
Istresite na radnu podlogu i podelite masu na 8 delova. Svaki deo valjajte i podelite na 8 trougla( 1/2, 1/4, 1/8). Sada rukama na podlozi svaki komad malo razvucite pritiskajući u stranu da budu malo širi u vrhu i duži. Sada taj malo prošireni vrh koji je sad u izgledu slova u zarežite uzdužno 3 cm dva puta.
Dole na širi deo stavite punjenje po želji, sir sa jajetom, šunka sir, čokoladni namaz, pekmez, orasi, mak, sve opcije punjenja su prema vašim idejama.
Sada s obae ruke uhvatite donje krajeve, prevrnite preko punjenja i lagano pritisnite prstima tako da dobijete jastučić od testa i punjenja. Dalje lagano zarolate prema gore i prilikom stavljanja u tepsiju sa papirom za pečenje lagano zavrnete prema sebi, dole da se saviju. Premažite ih jajetom po celoj površini. Slane možete posuti sezamo i krupnom solju.
Pečete na 200 stepeni dok ne dobiju laganu boju.
Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?
Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare