
Ručak za celu porodicu.
Sastojci:
– 4-5 patlidžana
– 500 g mešanog mlevenog mesa
– 150 g crnog luka
– 4 čena belog luka
– 3-4 sveža paradajza ili pelat
– 1 veza peršuna
– par listova lovora
– so, biber
– 100 ml maslinova ulja
Bešamel sos:
– 40 g maslaca
– 30 g brašna
– 500 ml mleka
– 1 kašika rendanog parmezana
– 2 jaja
– so, biber
Priprema:
Patlidžane isecite po dužini, posolite ih i ostavite neka malo odstoje. Isperite ih toplom vodom i osušite kuhinjskim papirom.
Poređajte ih na pleh koji ste namazali maslinovim uljem. Patlidžane pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15 minuta.
Na maslinovu ulju kratko prodinastajte naseckani luk, a zatim i mleveno meso. Dodajte seckani paradajz ili pelat, lovorov list, biber i izgnječeni beli luk. Dinstajte uz dodavanje vode.
Kada meso omekša, dodajte naseckani peršun.
Priprema bešamela: na rastopljenu maslacu kratko propržite brašno, zalijte hladnim mlekom i kuvajte mešajući oko pet minuta. Dodajte so, biber i parmezan.
Bešamel malo ohladite i umešajte prethodno umućena jaja.
U vatrostalnu posudu poređajte red patlidžana, po njima rasporedite deo dinstanog mesa, na to ponovo stavite red patlidžana, dinstano meso i završite slojem patlidžana. Sve zalijte pripremljenim bešamelom.
Musaku pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni od 20 do 30 minuta.
Prijatno!