
Sladoled od čokolade koji se pravi lako, a ukusniji je od kupovnog.
Sastojci
- 300 ml punomasnog mleka
- 200 ml slatke pavlake
- 100 g šećera
- 4 žumanca
- 100 g crne čokolade (70% kakaa)
- 2 kašičice meda (livadskog ili od bagrema)
- 1 kašičice čistog ekstrakta vanilije
Priprema
Pomešajte mleko i slatku pavlaku i stavite da prokuva.
Sklonite s vatre, dodajte čokoladu u kockicama i med i mešajte dok se ne istope.
Mikserom izmešajte žumanca sa šećerom.
Dodajte vruće mleko s čokoladom u smesu od žumanca, dobro izmešajte da se izjednači, pa vratite opet na vatru i kuvajte na laganoj vatri mešajući dok krem ne počne da se zgušnjava lagano, ali ne sme da provri.
Kuvan krem (koji je prilično redak, tj. tečan) ulijte u činiju pa kroz mrežastu cediljku umešajte ekstrakt vanilije.
Kad se potpuno ohladi stavite u zamrzivač najmanje 3-4 sata ili još bolje preko noći.
Komentari ()
Vidi sve komentare