Za zdravo funkcionisanje organizma neophodno je da svi njegovi organi pravilno rade, a jetra kao najveći unutrašnji organ u našem telu ima posebno važnu ulogu u tome. Jetra sintetiše proteine, masti i ugljene hidrate, pomaže u procesu varenja i eliminiše štetne toksine iz krvi, zbog čega je važno da enzimi u jetri budu u granicama normale. Povišene transaminaze aspartat aminotransferaza (AST) i alanin aminotransferaza (ALT) mogu biti znak bolesti jetre.
Za zdravo funkcionisanje organizma neophodno je da svi njegovi organi pravilno rade, a jetra kao najveći unutrašnji organ u našem telu ima posebno važnu ulogu u tome. Jetra sintetiše proteine, masti i ugljene hidrate, pomaže u procesu varenja i eliminiše štetne toksine iz krvi, zbog čega je važno da enzimi u jetri budu u granicama normale. Povišene transaminaze aspartat aminotransferaza (AST) i alanin aminotransferaza (ALT) mogu biti znak bolesti jetre.
Bolesti jetre najčešće pogađaju one koji imaju porodičnu istoriju bolesti ovog organa ili koji konzumiraju mnogo alkohola. Specifični simptomi koji ukazuju da nešto nije u redu sa jetrom su žućkasta koža i oči, bol u stomaku, svrab kože, tamnožuta ili crvenkasta boja urina, gubitak apetita i suva usta, osećaj umora i slabosti, kao i neobjašnjiv gubitak težine, mučnina i povraćanje. U slučaju da imate ove simptome potrebno je da je da se odmah obratite lekaru i uradite neophodne analize na osnovu kojih ćete dobiti potrebnu terapiju.
Ipak, kako je bolje sprečiti nego lečiti, postoji i nekoliko pravila kojih bi trebalo da se pridržavate na dnevnom nivou da biste održali optimalno zdravlje jetre. To su, na prvom mestu, uzdržavanje ili umerenost u alkoholu, i zatim, dobro izbalansirana ishrana koja će omogućiti da enzimi jetre, odnosno transaminaze, budu u potrebnim količinima.
Hrana koja pomaže u snižavanju transaminaza
Povišeni enzimi jetre mogu izazvati probleme. Pored lekova i mera koje vam je lekar preporučio, obično je neophodno izvršiti i određene promene u ishrani. Dodavanje hranljivih namirnica u jelovnik može pomoći u snižavanju enzima i ublažavanju simptoma. Ali obavezno se konsultujte sa lekarom pre nego što bilo šta dodate ili uklonite iz svoje ishrane da biste znali da li je to preporučljivo ili ne.
Hrana bogata vitaminom C
Voće i povrće sa visokim sadržajem vitamina C poput pomorandže, limuna, grejpfruta može mnogo pomoći u snižavanju nivoa transaminaza. Citrusi su poznati po svojim lekovitim svojstvima, a konzumiranje citrusa i ispijanje sveže ceđenih sokova od njih pomaže u lečenju jetre.
Zeleno lisnato povrće
Povrće kao što je spanać, kelj, zelena salata je puno esencijalnih vitamina i minerala i od velike je pomoći u vraćanju nivoa enzima u normalu. Poznato je i da inhibira nakupljanje masti u jetri.
Vlakna
Namirnice bogate vlaknima kao što su ovas, pasulj i smeđi pirinač olakšavaju varenje. One takođe povećavaju lučenje žuči i stoga poboljšavaju proces varenja masti, što posledično dobro utiče i na jetru.
Beli luk
Redovno korišćenje belog luka u ishrani može pomoći u održavanju zdravlja jetre. Hranljive materije prisutne u belom luku kao što su alicin, vitamin B6, vitamin C i selen pomažu u izbacivanju toksina iz tela. Beli luk takođe stimuliše enzime jetre koji pomažu u varenju.
Maslinovo ulje
Korišćenje maslinovog ulja može pomoći u snižavanju nivoa enzima u jetri jer ono smanjuje nakupljanje masti u jetri.
Orasi
Orašasti plodovi poput oraha pomažu u zdravom funkcionisanju jetre. Sadrže mononezasićene i polinezasićene masnoće koje sprečavaju nakupljanje masti u jetri.
Bobičasto voće
Bobice poput brusnice i borovnice mogu pomoći u zaštiti ćelija jetre od oštećenja. Ovo voće snižava nivo enzima koje proizvode ćelije jetre kada su oštećene i takođe smanjuje upalu izazvanu time.
Zeleni čaj
Poznato je da zeleni čaj snižava nivoe enzima jetre jer smanjuje masne naslage i na taj način pomaže u održavanju zdrave jetre. Ali efekti zelenog čaja variraju od osobe do osobe. Razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što počenete da ga konzumirate.
Za kraj, ne zaboravite da pijete dovoljno vode, da izbegavate alkohol i slanu i prženu hranu, ali i da se pre bilo kakve veće promene u ishrani ili načinu života konsultujete sa stručnjakom.
Koje je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare