
Citrusna poslastica koja se brzo priprema.
Sastojci:
– 2 jaja
– 150 g omekšalog maslaca
– 200 g šećera
– 1 vanil šećer
– 125 g brašna
– 100 g gustina
– so
– 1 kašičica praška za pecivo
– 2 limuna
– 100 g jogurta (gustog)
Priprema:
Odvojiti žumanca od belanaca. Prosejati brašno sa gustinom i praškom za pecivo.
Limune (po mogućstvu organske) oprati, narendati koru i iscediti sok. Ako ne želite da koristite koru limuna, stavite samo sok.
Belance umutiti u čvrst sneg uz dodatak prstohvata soli.
U posudu za mešanje staviti omekšali maslac, šećer, vanilin šećer i izmešati u glatku penastu smesu. Dodati žumanca.
Kad se žumanca spoje sa smesom maslaca i šećera dodati jogurt, limunov sok i brašno. Mešati dok ne nastane glatka gusta smesa.
Na kraju lopaticom lagano umešati sneg od belanaca.
Dobijeno testo sipati u prethodno namašćeš kalup (po želji na dno kalupa staviti papir za pećenje, a onda samo stranice kalupa namastiti).
Testo peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 50 minuta (sa ventilatorom na 160 stepeni).
Gotov kolač izvaditi iz rerne i ostaviti nekoliko minuta da se hladi u kalupu, zatim kolač izvaditi i premestiti na rešetku da se ohladi do kraja.
Ohlađeni kolač posuti šećerom u prahu.
Prijatno!
Komentari ()
Vidi sve komentare