Za savršenu sarmu potrebno je znati kako je pravilno zamotati. U nekoliko jednostavnih koraka postanite stručnjak. Čuveni hrvatski šef kihinje Mario Mihelj objasnio je kako da zamotati čuveni specijalitet bez greške.
Trikova i recepata za sarmu ima verovatno onoliko koliko i domaćinstava i restorana koji pripremaju ovu zimsku poslasticu. Međutim, ništa ne počinje bez osnovnog koraka, koji mnogi smatraju i najvažnijim – pravilnog zamotavanja sarme.
Novinari sajta „Punkufer“ posetili su čuvenog šefa kuhinje kako bi otkrili tajne savršenog zamotavanja sarme. Mario Mihelj kaže da postoji samo jedan pravi način da se to uradi.
„Zima bez sarme nije prava zima“, kaže on. Po toj logici, da bi zima bila kompletna, potrebno je savladati tehniku pravilnog motanja sarme. Sve je u vežbi i dobroj pripremi.
Kako zamotati sarmu?
Na listu kupusa tvrdi deo, koji prolazi kroz sredinu, treba zaseći kako bi se lakše motao. Kada ste „stabljiku“ stanjili, možete je poprečno zarezati nekoliko puta kako bi bila savitljivija. Zatim počnite sa zamotavanjem. List dobro zategnite, stavite odgovarajuću količinu fila, preklopite krajeve i čvrsto zarolajte. Važno je da sarma bude dobro pritisnuta kako bi smesa ispunila sve delove lista i kako se ne bi raspala tokom kuvanja.
Bez dobrog fila nema ni dobre sarme!
Sastojci:
- 2 manje ili 1 veća glavica kiselog kupusa
- 2 šoljice pirinča
- 500 g mešanog mlevenog mesa
- malo suvih rebara
- malo suve slanine
- 2 srednje glavice crnog luka
- ulje
- 1 jaje
- so
- biber
- vegeta
- aleva paprika
Priprema
Odvojte listove kupusa i držite ih u vodi oko 10 minuta, a zatim skinite zadebljanja sa listova. Na ulju propržite sitno iseckan crni luk, dodajte malo iseckane slanine, a zatim mleveno meso. Pri kraju dodajte pirinač, malo soli, vegete, mlevenog bibera i aleve paprike.
Kada se smesa ohladi, umutite jaje i sve dobro izmešajte. Listove kupusa punite tim nadevom i uvijajte sarme. U veliku duboku šerpu sipajte ulje i stavite listove kupusa da pokriju dno, pa ređajte sarme u krug tako da u sredini suda ostane manji prazan prostor.
Između sarmi stavljajte rebra i slaninu. Nalijte vodom, ali da sarme ne budu potpuno u njoj, i pokrijte listovima kupusa. Stavite na sarme manji poklopac (uži od šerpe), pa veći poklopac na šerpu i kuvajte da provri. Nastavite da kuvate na umerenoj temperaturi dok tečnost upola ne uvri i listovi kupusa ne budu meki. Pri kraju kuvanja napravite zapršku od ulja, jedne ravne kašike brašna i malo aleve paprike. Time prelijte sarmu i još malo kuvajte.
Koje je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare