Povoljna namirnica koja omekšava žilavo meso i pomaže kod kuvanja krompira

Cooking 06. mar 202514:59 5 komentara
gulaš
Narsil/Shutterstock

Da li ste stavili previše soli u supu ili gulaš? Dodajte malo sirćeta i pokušajte da spasete dan!

Sirće je jedan od glavnih sastojaka u domaćinstvu. Ovaj proizvod će poboljšati ukus gotovo svakog jela. Neophodan je za pripremu marinada za prelive za meso i salatu. Sastavni je deo salata, a litar običnog belog sirćeta košta u proseku oko 150 dinara, piše Punkufer.hr.

Produžava rok trajanja bobičastog voća

Bobičasto voće, posebno organsko, ima kratak rok trajanja. Borovnice, maline, kupine i druge bobice mogu da počnu da trunu u roku od 24 sata od kupovine. Da biste sprečili truljenje, važno je da ih dobro operete odmah nakon što ih donesete kući.

Izvadite bobice iz ambalaže i potopite u mešavinu vode i sirćeta u odnosu 5:1. U jedan litar vode sipajte oko 200 ml sirćeta i ostavite da odstoji oko pet minuta.

Istraživanja su pokazala da sirćetna kiselina pomaže u uništavanju spora plesni i bakterija sa površine voća, čime se produžava njihov rok trajanja. Ne brinite, posle pranja nećete osetiti ukus sirćeta na voću.

sirće
New Africa/Shutterstock

Olakšava ljuštenje jaja

Ljuštenje kuvanih jaja ponekad može biti izuzetno težak zadatak jer je nemoguće odvojiti ljusku od kuvanog jajeta, a da je ne oštetite. Ako želite da sprečite ovaj scenario, dodajte malo sirćeta u vodu u kojoj planirate da kuvate jaja – oko dve kašičice običnog belog sirćeta. Sirće će omekšati ljusku tokom kuvanja i olakšati vam posao.

Olakšava poširanje jaja

Alkoholno sirće takođe olakšava poširanje jaja. U vrelu vodu u kojoj planirate da poširate jaja stavite jednu kašičicu belog sirćeta – kiselina će pomoći da se jaje ne raspadne u šerpi, a belanac da zadrži oblik.

Pomaže u kuvanju krompira

Da biste dobili najbolje kuvano voće za pravljenje krompir salate, korisno je dodati malo sirćeta. Časopis Home Cook World predlaže da za krompir koji planirate da kuvate oko 30 minuta u ključalu vodu dodate malo sirćeta oko 13. minuta kuvanja.

Dodavanje sirćeta u ključalu vodu stvoriće tanku koru na spoljašnjem sloju krompira. Ova kora će pomoći krompiru da zadrži oblik, sprečavajući ga da se raspadne i postane kašasta.

Spašava od presoljenih variva

Da li ste stavili previše soli u supu ili gulaš? Dodajte malo sirćeta da pokušate da uravnotežite ukuse.

Omekšava tvrdo meso

Sirće je sastavni deo mnogih marinada. Ovo nije iznenađujuće kada ovaj sastojak efikasno omekšava (žilavo) meso – možete koristiti sve, od vina i jabukovog sirćeta do običnog belog sirćeta.

Ubrzava dizanje hleba

Ako u testo za hleb dodate jednu kašiku jabukovog sirćeta, ono će bolje i brže da reaguje sa kvascem i ubrzaće njegovo aktiviranje, ali će hlebu dati i odličan ukus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare