Punjeno pile

Cooking 30. dec 202214:52 komentara
Shutterstock

Ručak iz rerne za celu porodicu.

Sastojci:

– 1 veće pile (oko 2,5 kg)

– 250 gr pileće džigerice

– 2 glavice crnog luka

– 4 kriške starog hleba

– malo mleka

– 1 veza peršuna

– 1 jaje

– so, biber, suvi biljni začin

– ulje

– senf

Priprema:

Pile dobro oprati, posoliti spolja i iznutra i ostaviti sa strane dok spremite smesu za punjenje.

Smesa za punjenje:

Pileća džigericu operite, očistite i sitno isecite. Crni luk iseckajte i ispržite, pa ocedite od ulja.

Hleb natopite mlekom, pa dobro ocedite i rukama izgnječite, iseckajte vezu peršuna, umutite jaje, pa dodajte so, biber i vegetu.

Sve sastojke za punjenje dobro izmešajte.

Sad bi bilo dobro da vam neko pomogne, pile treba da se drži uspravno dok ga kašikom punite dobijenom smesom.

Pošto smese za punjenje ima puno, rukama odvojite kožu između karabataka i belog mesa, sa obe strane, u stvari napravite „džepove“, pa i te džepove napunite smesom.

Kad uspete da sve ubacite, uzmite čačkalice i dobro zatvorite otvore. Pile prelijte uljem i vodom i stavite da se peče.

U toku pečenja, prelivajte pile, da meso ne bude suvo, a negde na polovini pečenja, po želji, premažite senfom, kožica će biti reš i hrskava.

Pecite u rerni na 200 stepeni dok se ne napravi lepa korica. Ne zaboravite da pre serviranja uklonite čačkalice.

Prijatno!