![](https://n1info.rs/wp-content/uploads/2024/01/12/1705072519-shutterstock_712227982-750x500.jpg)
Čokoladni raspucanci su slatki prhki kolačići intenzivnog ukusa i vrlo zanimljivog izgleda, koji su kao stvoreni za praznično posluženje.
Ova poslastica pravi se brzo i lako, a još brže nestaju sa tanjira.
Iako su već dovoljno aromatični, možete ih obogatiti i drugim omiljenim dodacima po želji, piše Punkufer.
Sastojci:
– 170 g crne čokolade
– 115 g maslaca
– 2 jaja
– 100 g brašna
– 125 g šećera
– 20 g kakaa
– 1 kašičica praška za pecivo
– 1/2 kašičica đumbira u prahu
– 1 kašičica cimeta
– 1 kašičica ekstrakta vanile
– prstohvat soli
– šećer u prahu za valjanje
Priprema:
U činiji pomešajte i prosejte suve sastojke: brašno, prašak za pecivo, kakao, cimet, đumbir u prahu i prstohvat soli.
Čokoladu i maslac zajedno otopite na pari. Ostavite da se ohladi 10 minuta, pa dodajte šećer i dobro promešajte.
Zatim u čokoladnu smesu dodajte jedno po jedno jaje, pa dobro izmešajte ručno, a zatim dodajte i ekstrakt vanile. Na kraju postepeno dodajte i suve sastojke i sve dobro izmešajte.
Smesu stavite u frižider na najmanje dva sata (može i preko noći) da se lepo stegne.
Kašikom vadite smesu i rukama oblikujte kuglice veličine oraha.
Uvaljajte kuglice u šećer u prahu i stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Ne treba da ih pritiskate, ali pazite da razmak između kuglica bude najmanje četiri do pet centimetara, jer će se tokom pečenja raširiti.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni (po mogućnosti sa ventilatorom) oko 10 do 12 minuta.
Nakon pečenja, ostavite ih da se malo ohlade, a zatim ih izvadite iz pleha i stavite na rešetku da se potpuno ohlade.
Čuvajte u zatvorenoj limenoj kutiji sedam do 10 dana.
Čokoladni raspucanci su izvrsni uz kafu, čaj ili kuvano vino.
Prijatno!
Koje je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare