Recept dana: Posne punjene paprike

author
Danas
18. apr. 2025. 07:10
>
01:42
Punjene paprike, posno jelo
Shutterstock/gorkem demir | Shutterstock/gorkem demir

Predlog za ukusan posni ručak u kom će uživati cela porodica.

Sastojci:


- 8 manjih paprika (babura ili po izboru)

- 200 gr pirinča

- 1 glavica crnog luka

- 1 šargarepa

- 1 tikvica (ili malo bundeve)

- 2 čena belog luka

- 3 kašike maslinovog ulja

- 1 kašičica sušenog začina (origano, bosiljak, majčina dušica)

- so i biber po ukusu

- vezica svežeg peršuna (sitno seckan)

Za sos:


- 500 ml paradajz soka ili pasirani paradajz

- 1 kašičica šećera

- 1 kašičica brašna (opciono, za zgušnjavanje)

- malo maslinovog ulja

- so po ukusu

Priprema:


Na ulju propržite sitno seckani crni i beli luk, dodajte rendanu šargarepu i tikvicu. Kratko propržite da omekšaju, pa dodajte pirinač i začine.

Promešajte i dodajte malo vode, tek da se smesa sjedini i pirinač blago nabubri (ali ne skuva potpuno).
Odsecite vrhove paprika, očistite semenke i napunite ih pripremljenim filom.

Paprike poređajte uspravno u šerpu ili dublju vatrostalnu posudu. Prelijte ih paradajz sokom koji ste prethodno zagrejali s malo ulja, šećera i začina (možete dodati i brašno ako volite gušći sos).

Kuvajte poklopljeno 30 do 40 minuta na tihoj vatri, ili ih pecite u rerni na 200 stepeni Celzijusa oko 45 minuta, dok paprike ne omekšaju i sos se zgusne.

Poslužite uz svežu salatu od kupusa i šargarepe, kuvani krompir ili integralni hleb.

Prijatno!

Teme

Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?

Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare

Pratite nas na društvenim mrežama