
Predlog za ukusan posni ručak u kom će uživati cela porodica.
Sastojci:
- 8 manjih paprika (babura ili po izboru)
- 200 gr pirinča
- 1 glavica crnog luka
- 1 šargarepa
- 1 tikvica (ili malo bundeve)
- 2 čena belog luka
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica sušenog začina (origano, bosiljak, majčina dušica)
- so i biber po ukusu
- vezica svežeg peršuna (sitno seckan)
Za sos:
- 500 ml paradajz soka ili pasirani paradajz
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica brašna (opciono, za zgušnjavanje)
- malo maslinovog ulja
- so po ukusu
Priprema:
Na ulju propržite sitno seckani crni i beli luk, dodajte rendanu šargarepu i tikvicu. Kratko propržite da omekšaju, pa dodajte pirinač i začine.
Promešajte i dodajte malo vode, tek da se smesa sjedini i pirinač blago nabubri (ali ne skuva potpuno).
Odsecite vrhove paprika, očistite semenke i napunite ih pripremljenim filom.
Paprike poređajte uspravno u šerpu ili dublju vatrostalnu posudu. Prelijte ih paradajz sokom koji ste prethodno zagrejali s malo ulja, šećera i začina (možete dodati i brašno ako volite gušći sos).
Kuvajte poklopljeno 30 do 40 minuta na tihoj vatri, ili ih pecite u rerni na 200 stepeni Celzijusa oko 45 minuta, dok paprike ne omekšaju i sos se zgusne.
Poslužite uz svežu salatu od kupusa i šargarepe, kuvani krompir ili integralni hleb.
Prijatno!
Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?
Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare
Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?
Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare