Recept dana: Torta od oraha i ruma

Cooking 05. maj 202407:32 7 komentara
Shutterstock/Brent Hofacker/Ilustracija

Starinski recept za tortu u kojoj ćete uživati.

Sastojci:

– 4 žumanca

– 4 belanca

– 80 g brašna

– 80 g šećera

– 30 g mlevenih oraha

– 3 kašike ruma

Fil:

– 200 ml mleka

– 4 kašike brašna

– 100 g šećera u prahu

– 200 g maslaca

– 150 g mlevenih oraha

– 3 kašike ruma

– 1 vanilin šećera

Dekoracija:

– 60 – 80 g mlevenih oraha

– fine polovine jezgra oraha

– šlag

Priprema:

Odvojite belanca od žumanca u posebnoj posudi. Umutite žumanca sa polovinom šećera dok ne postanu penasto oko 10 minuta.

Umutiti belanca sa preostalom polovinom šećera u čvrst sneg, pa ih pažljivo dodati žumancima i mešati špatulom da se ne vide beli tragovi u filu.

Dodati brašno, orahe i rum i sve ravnomerno izmešati.

Kalup za torte obložite papirom za pečenje, sipajte i poravnajte smesu i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pecite koru 30 do 35 minuta, pa čačkalicom proverite da li je pečena i po potrebi dovršite kolač.

Ohladiti u kalupu, pa otpustiti stranice i nožem iseći na dve deblje i jednu tanju koru koja  treba da bude između filova.

Fil:

Brašno sa mlekom izmešati u glatku smesu bez grudvica i ostaviti da se pari uz stalno mešanje drvenom kašikom dok se ne zgusne tako da kašika ostavi dubok trag.

Ostavite fil da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Umutite maslac sa šećerom u prahu i dodajte ga u ohlađenu kremu od mleka i brašna sa mlevenim orasima, rumom i vanilin šećerom, prenosi Coolinarika.

Slaganje:

Fil podeliti na tri dela.

Jednu deblju koru stavite na tanjir isečenom stranom nagore. Premazati trećinom kreme, na sredinu torte staviti tanju (donju) koru i naneti drugu trećinu kreme. Prekriti trećom korom i preliti celu tortu ostatkom kreme, savetuje autorka recepta, aries2503.

Pospite tortu mlevenim orasima sa strane i odozgo i po želji ukrasite šlagom i jezgrom oraha ili manjim čokoladnim pralinama ili jednostavno ukrasite po želji.

Prijatno!

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare