Grčke punjene tikvice (Gemista)

author
City Magazine
23. jul. 2023. 08:09
>
13:10
Hero section image
Grčke punjene tikvice. Gemista
Shutterstock/Fanfo | Shutterstock/Fanfo

Jelo za sve ljubitelje tikvica i grčke kuhinje.


Sastojci:

- 6 manjih tikvica (oko 12-15 cm dužine)

- 1 šolja pirinča

- 1 veći crveni luk, sitno iseckan

- 2 čena belog luka, sitno iseckana

- 2 paradajza, sitno iseckana

- 1/2 šolje maslinovog ulja

- 1/4 šolje sveže iseckanog peršuna

- 1/4 šolje sveže iseckanog nane

- so i biber po ukusu

- 1 šolja povrtnog ili pilećeg bujona

Priprema:

Prethodno zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa.

Isecite vrhove tikvica i pažljivo ih izdubite kašikom kako biste napravili prostor za punjenje.

U tiganju, zagrejte maslinovo ulje i propržite crveni luk i beli luk dok ne postanu staklasti.

Dodajte pirinač i paradajz, pa dinstajte još nekoliko minuta. Začinite solju, biberom, peršunom i nanom.

Punite tikvice pripremljenim nadevom i stavljajte ih u vatrostalnu posudu.

Prelijte punjene tikvice sa bujonom i pokrijte posudu aluminijumskom folijom.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 45 minuta, a zatim otkrijte foliju i pecite još 15 minuta da tikvice postanu meke i zlatno smeđe.

Poslužite grčke punjene tikvice (gemista) kao glavno jelo ili prilog uz grčki jogurt.

Prijatno!

Teme

Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?

Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare

Pratite nas na društvenim mrežama