Starinski kolač od jabuka petrovača koji se sprema uoči Petrovdana

author
Coolinarika
11. jul. 2024. 14:11
Kolač, jabuke, cimet
Shutterstock/hanov Michael | Shutterstock/hanov Michael

Kolač koji vraća u detinjstvo i mirise bakine kuhinje.

Jedan od običaja koji se vezuje za Petrovdan jeste pravljenje petrovdanskog kolača s jabukama. U nastavku pogledajte koji su vam sastojci potrebni i kakav je postupak pripreme.

Sastojci:


Testo:

- 1 šolja neotopljene masti

- 1 šolja šećera

- 1 šolja mleka

- 1 celo jaje

- 1 žumance

- brašno po potrebi

- limunova kora

- 1 prašak za pecivo

Nadev:

- 1 kg narendanih jabuka (Petrovača)

- šećera po želji

- cimet

- 3 kašike prezle

I još...


- prah šećer

- vanil šećer

Priprema:


Umututi penasto mast, jaja i šećer, pa dodati mleko, narendanu koru limuna, prašak za pecivo i brašno, da se zamesi fino testo da može lepo da se razvuče oklagijom, prenosi Coolinarika.

Testo podeliti na dva dela, jedan staviti u pleh, preko staviti fil od narendanih jabuka, prezle i cimeta, pa posuti preko šećerom, i staviti drugu koru.

Peći na umerenoj temperaturi, kad bude gotovo posuti vanil šećerom, a kad se ohladi šećerom u prahu.

Prijatno!

Teme

Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?

Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare

Pratite nas na društvenim mrežama