Recept za baklavu koja sadrži 60 odsto manje kalorija

Cooking 13. apr 202407:26 3 komentara
Shutterstock/Enez Selvi

Tajna ove baklave je u prirodnom domaćem medu u kombinaciji sa eritritolom, zdravoj zameni za šećer – bez kalorija, koji se može kupiti u bilo kojoj prodavnici zdrave hrane, a niko neće da primeti razliku.

Sastojci:

– 1 pakovanje kora baklave

– 1 1/2 šolje mlevenih oraha

– 1 kašičica mlevenog cimeta

– 1 1/2 šolje rastopljenog maslaca

– mleveni pistaći, po želji

Za sirup:

– 1/2 šolje vrele vode

– 1/2 šolje domaćeg meda

– 1/2 šolje eritritola

– 1 kašika limunovog soka

– 1 kašičica ekstrakta vanile

Način pripreme:

Zagrejte rernu na 175 stepeni. Podmažite posudu za pečenje sa malo otopljenog maslaca. U posudi za mešanje pomešajte mlevene orahe i mleveni cimet. Ostavite na stranu.

Odmotajte kore i pokrijte ih malo vlažnim kuhinjskim peškirom da se ne osuše. Uzmite jednu koru i stavite je u podmazanu posudu za pečenje, premažite je otopljenim maslacem. Ponovite ovaj korak sa drugom korom, stavite je na prvu i premažite otopljenim maslacem.

Pospite tanak, ravnomeran sloj mešavine orašastih plodova preko kora. Nastavite sa slojevima kora i mešavine orašastih plodova, premazivajući svaki sloj otopljenim maslacem, dok se sva mešavina orašastih plodova ne potroši. Završite sa korom na vrhu, takođe je premažite otopljenim maslacem.

Oštrim nožem pažljivo isecite gornje slojeve baklave u obliku romba ili kocke, po želji. Ovo će pomoći prilikom kasnijeg sečenja baklave. Baklavu pecite u zagrejanoj rerni oko 30 do 35 minuta, odnosno dok ne porumeni i ne postane hrskava.

Dok se baklava peče pripremiti sirup (agdu). U maloj šerpi pomešajte vodu, med, eritritol, limunov sok i ekstrakt vanile. Stavite smešu da lagano provri na srednjoj vatri, povremeno mešajući, i ostavite da kuva oko pet minuta. Sklonite sa šporeta i ostavite da se malo ohladi.

Nakon što baklavu izvadite iz rerne, vruću baklavu odmah ravnomerno prelijte ohlađenim sirupom, ostavite da upije. Obavezno sipajte sirup između urezanih linija.

Ostavite baklavu da se potpuno ohladi. Možete ukrasiti mlevenim pistaćima ili orasima, prenosi Klix.ba.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare