Recept za banana hleb – odličan način da potrošite prezrele banane

Cooking 30. avg 202418:06 3 komentara
banana hleb
Jack7_7/Shutterstock

Banana hleb je vrsta hleba koja se pravi od zrelih banana. To je jednostavan, ukusan i svestran recept koji se najčešće priprema kako bi se potrošile prezrele banane koje bi inače bile bačene. Poznat je po svojoj sočnoj i mekoj teksturi, kao i po slatkom, bogatom ukusu banana.

Popularan je zbog svoje jednostavnosti i fleksibilnosti, a često se pravi kod kuće zbog svojih nutritivnih vrednosti i prijatnog ukusa. Može se jesti kao užina, doručak, ili desert. Evo jednog jednostavnog recepta:

Banana hleb

Sastojci:

  • 3 zrele banane
  • 1/3 šolje otopljenog maslaca
  • 1 kafena kašika sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 3/4 šolje šećera
  • 1 jaje, umućeno
  • 1 kafena kašičica ekstrakta vanile
  • 1 1/2 šolje brašna
  • seckana crna čokolada, orašasti plodovi ili suvo voće, po želji

Priprema:

Zagrejte rernu na 180°C . Podmažite kalup za hleb (oko 22,5 x 12,5 cm) ili ga obložite papirom za pečenje.

U velikoj činiji, viljuškom izgnječite banane dok ne postanu potpuno glatke.

U izgnječene banane dodajte otopljeni maslac i dobro izmešajte.

U mešavinu banane i maslaca dodajte sodu bikarbonu, so i šećer, pa sve promešajte.

Umutite jaje i vanilu, pa ih dodajte u smesu, i ponovo sve dobro promešajte.

Postepeno dodajte brašno, mešajući sve dok se ne sjedini, ali vodite računa da ne preterate sa mešanjem kako testo ne bi bilo gumenasto.

Ukoliko želite, u ovoj fazi možete dodati seckanu čokoladu, orašaste plodove ili suvo voće.

Izlijte smesu u pripremljen kalup i poravnajte odozgo nožem ili špatulom.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 60 minuta, ili dok čačkalica ubačena u sredinu banana bread-a ne izađe čista.

Ostavite hleb da se ohladi u kalupu 10 minuta, a zatim ga prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.

I to je to! Vaš banana bread je spreman za uživanje. Možete ga poslužiti samog ili uz malo običnog ili nekog putera od orašastih plodova i sveže seckano voće ili džem, piše Danas.

Prijatno!

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare