Buhtle sa džemom su jedno od omiljenih slatkih peciva koje rado kupujemo u pekari, ali koje možemo napraviti i kod kuće. Vazdušaste i meke, buhtle su divno meko pecivo koje se može jesti kao doručak, užina ili desert, a najviše će obradovati najmlađe.
Za domaće buhtle postoji više recepata, a mi vam ovom prilikom donosimo jedan proveren, koji će oduševiti sve ukućane i od koga će mirisati cela kuća, piše City Magazin.
Sastojci:
1 šolja mleka
⅓ šolje belog šećera
1 kašika aktivnog suvog kvasca
4 šolje višenamenskog brašna
½ kašičice soli
⅓ šolje neslanog putera, omekšanog
2 velika jajeta
2 kašike biljnog ulja, podeljeno, ili po potrebi
džem (kajsija, jagoda, malina, po želji)
prah šećer za posipanje
Priprema:
U manjoj šerpi pomešajte mleko i šećer, pa stavite da se greje na srednje jakoj vatri. Zagrejte dok ne bude toplo na dodir, a zatim sklonite sa vatre i umešajte kvasac. Ostavite da odstoji dok ne postane penasto, oko 10 minuta.
U dubljoj posudi pomešajte brašno i so, pa dodajte omekšali puter, jaja i mešavinu kvasca. Mutite mikserom dok testo ne počne da se odvaja od ivica posude.
Prebacite testo na pobrašnjenu površinu i nastavite da mesite dok testo ne postane glatko i elastično, oko 10 minuta.
Podmažite dublju posudu kašikom ulja, pa tu preručite gotovo testo i okrenite ga rukom, kako bi svuda bilo premazano uljem. Pokrijte i ostavite da odstoji na toplom mestu dok se ne udvostruči, oko 1 sat.
Preostalim uljem podmažite dublju tepsiju ili pleh za kolače.
Podelite testo na 12 jednakih delova, pa od svakog napravite kuglicu i blago rastanjite oklagijom. Na sredinu svake stavite pomalo džema, pa preklopite i uvaljajte u lopticu.
Ređajte buhtle u podmazan pleh jednu do druge, pa pokrijte i ostavite da se testo ponovo diže dok se skoro ne udvostruči, 20 do 25 minuta.
U međuvremenu, zagrejte rernu na 180 stepeni C, pa pecite buhtle dok ne porumene, oko 20-25 minuta, u zavisnosti od jačine vaše rerne.
Kada su gotove, ostavite ih malo da se ohlade, pa pospite prah šećerom i poslužite.
Prijatno!
Koje je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare