Gabon torta je bogata raskošna poslastica koja objedinuje sve naše omiljene ukuse, pa je sa razlogom toliko voljena i popularna decenijama.
Sočne korice sa pečenim mlevenim lešnikom u kombinaciji sa raskošnim čokoladnim filom predstavlja praznik za sva čula, pa je jasno zašto je ova torta savršen izbor za slave, praznike i druge proslave.
Gabon torta je, uprkos slojevitom ukusu i divnom izgledu, prilično jednostavna za pripremu, budući da ne zahteva ni previše vremena, a ni previše sastojaka.
Sastojci:
Za fil:
– 15 žumanaca
– 300 g čokolade za kuvanje
– 250 g putera
– 350 g šećera
– 2 vanilin šećera
Za kore:
– 15 belanaca
– 300 g pečenih samlevenih lešnika
– 3 kašike brašna
– 300 g šećera
– 3 kašike pripremljenog fila
Priprema:
Za fil – umutite lagano žumanca sa šećerom da se potpuno istopi, pa dodajte vanilin šećer i kuvajte na pari dok se ne zgusne u fin krem.
Nakon toga, uz neprestano mešanje, dodajte čokoladu otopljenu na pari.
Ostavite krem da se lepo ohladi, pa mu dodajte omekšali puter i sve lepo sjedinite mikserom.
Za koru – umutite 5 belanaca u čvrst sneg. Zatim dodajte 100 g šećera i mutite mikserom dok se šećer ne istopi.
Lagano ručno umešajte 100 g lešnika, 1 kašiku brašna i 1 kašiku pripremljenog fila.
Smesu za koru izlijte u pleh (po mogućstvu u okrugli zbog lepšeg izgleda), pa pecite 15 do 20 minuta na 180 stepeni, u zavisnosti od jačine vaše rerne.
Postupak ponovite još dva puta kako biste ukupno dobili tri kore.
Kada su kore gotove i ohlađene, složite tortu tako što ćete preko prve kore naneti fil, a zatim ponavljajte postupak sve dok imate materijala.
Poslednju koru, kao i ostatak torte, bogato premažite ostatkom fila.
Stavite tortu u frižider na nekoliko sati, ili najbolje preko noći, da se dobro ohladi i da korice upiju fil, prenosi Danas.
Dekorišite mlevenim ili seckanim pečenim lešnicima, rendanom čokoladom ili ganaš kremom i voćem po želji i uživajte u ovoj veličanstvenoj čokoladnoj poslastici.
Prijatno!
Koje je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare