Recept za gabon tortu – čokoladnu poslasticu za hedoniste

Cooking 03. nov 202407:20 9 komentara
Shutterstock/Africa Studio/ Ilustracija

Gabon torta je bogata raskošna poslastica koja objedinuje sve naše omiljene ukuse, pa je sa razlogom toliko voljena i popularna decenijama.

Sočne korice sa pečenim mlevenim lešnikom u kombinaciji sa raskošnim čokoladnim filom predstavlja praznik za sva čula, pa je jasno zašto je ova torta savršen izbor za slave, praznike i druge proslave.

Gabon torta je, uprkos slojevitom ukusu i divnom izgledu, prilično jednostavna za pripremu, budući da ne zahteva ni previše vremena, a ni previše sastojaka.

Sastojci:

Za fil:

– 15 žumanaca

– 300 g čokolade za kuvanje

– 250 g putera

– 350 g šećera

– 2 vanilin šećera

Za kore:

– 15 belanaca

– 300 g pečenih samlevenih lešnika

– 3 kašike brašna

– 300 g šećera

– 3 kašike pripremljenog fila

Priprema:

Za fil – umutite lagano žumanca sa šećerom da se potpuno istopi, pa dodajte vanilin šećer i kuvajte na pari dok se ne zgusne u fin krem.

Nakon toga, uz neprestano mešanje, dodajte čokoladu otopljenu na pari.

Ostavite krem da se lepo ohladi, pa mu dodajte omekšali puter i sve lepo sjedinite mikserom.

Za koru – umutite 5 belanaca u čvrst sneg. Zatim dodajte 100 g šećera i mutite mikserom dok se šećer ne istopi.
Lagano ručno umešajte 100 g lešnika, 1 kašiku brašna i 1 kašiku pripremljenog fila.

Smesu za koru izlijte u pleh (po mogućstvu u okrugli zbog lepšeg izgleda), pa pecite 15 do 20 minuta na 180 stepeni, u zavisnosti od jačine vaše rerne.

Postupak ponovite još dva puta kako biste ukupno dobili tri kore.

Kada su kore gotove i ohlađene, složite tortu tako što ćete preko prve kore naneti fil, a zatim ponavljajte postupak sve dok imate materijala.

Poslednju koru, kao i ostatak torte, bogato premažite ostatkom fila.

Stavite tortu u frižider na nekoliko sati, ili najbolje preko noći, da se dobro ohladi i da korice upiju fil, prenosi Danas.

Dekorišite mlevenim ili seckanim pečenim lešnicima, rendanom čokoladom ili ganaš kremom i voćem po želji i uživajte u ovoj veličanstvenoj čokoladnoj poslastici.

Prijatno!

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare