Recept za gibanicu sa naših prostora koji je objavio i Gardijan

Cooking 18. maj 202407:28 15 komentara
Shutterstock/nada54

Omiljeno jelo kod nas stiglo i do Velike Britanije.

Jedna od omiljenih pita sa ovih prostora izgleda da dobija i „inostranu karijeru“ jer recept za gibanicu je osvanuo na stranicama britanskog Gardijana.

„Gibanicaje upravo razlog zašto danas imam posao i knjigu. S ljubavlju ga je osmislila moja baka po majci, ja sam ga rekreirala i sada, preko moje radnje „Mystic Burek“, ima mnogo varijacija“, napominje Spasia Dinkovski.

„Originalni recept, ako se tako može nazvati (to su više beleške u svesci koja mi je ostavljena), svedočanstvo je veštih ruku: baš kao i moja mama i moje tetke, osećala je hranu među prstima, bez merenja, bez tajmera – samo prirodno, tradicionalno kuvanje. Posle mnogih pokušaja, ova verzija je najbliža do koje sam došla da odam počast njoj i svim ženama pre mene“, napisala je Spasia podelivši recept za gibanicu u Guardijanu i predstavivši je kao pitu od jaja i sira, prenosi Nova.rs.

„Ova balkanska pita od jaja i sira ima mekanu sredinu i hrskavu spoljašnjost od kora. Bio je pravi izazov dešifrovati takozvane „recepte“ moje bake, i iako me je to ponekad teralo da čupam kosu s glave. Koristim okrugli kalup za torte od 25 cm za svoju gibanicu, ali možete koristiti bilo koju veličinu ili oblik koji imate pri ruci. Samo imajte na umu da što je pita tanja, to će joj trebati manje pečenja“, istakla je ona

Sastojci:

– 8 jaja

– 300 g običnog svežeg sira

– so

– 120 ml biljnog ulja, plus dodatak za podmazivanje

– 200 g fete, izmrvljene

– 500 g kora za pitu

– gazirana voda, za prskanje

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa. U velikoj činiji umutite šest jaja dok ne postanu penasta, dodajte sveži sir, kašičicu soli, 70 ml ulja i fetu, i promešajte da se sjedini.

Izvadite kore iz ambalaže, stavite ih na dasku za sečenje ili čistu radnu površinu, a zatim pokrijte vlažnom krpom da se ne osuše.

Preostala dva jajeta umutite sa preostalih 50 ml ulja i malo posolite. Nauljite dno i stranice okruglog kalupa za torte prečnika 25 cm i na dno položite koru. Premažite mešavinom jaja i ulja, pa ponovite sa još tri kore.

Pažljivo zgužvajte tri kore da se napravi nekoliko slojeva, a zatim ih poređajte u pleh. Poprskajte sa malo gazirane vode, pa prelijte sa malo mešavine jaja i sira.

Ponavljajte dok vam ne ostanu samo tri kore – stavite ih na vrh pleha, premazujući svaku mešavinom jaja i ulja.

Pecite 45 minuta, pa izvadite i ostavite da se hladi pet minuta. Pažljivo izvadite pitu iz pleha i stavite je na četiri ili pet prevrnutih čaša jednake visine, tako da se para rasprši – to će obezbediti da ima hrskavo dno. Ostavite da se hladi još 15 minuta, pa isecite i poslužite.

Prijatno!

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare