Recept za kolač od batata

Cooking 21. dec 202407:20 0 komentara
Kolač od batata
Shutterstock/OKOME

Slatki zalogaj nakon ručka ili zdravija verzija deserta za posebne prilike.

Sastojci:

– 400 g pirea od slatkog krompira (oko 2 srednja slatka krompira)

– 120 ml meda ili javorovog sirupa

– 2 jaja (ili 2 kašike čia semena pomešanih sa 6 kašika vode za vegansku verziju)

– 80 ml kokosovog ulja (otopljenog) ili maslinovog ulja

– 1 kašičica ekstrakta vanile

– 1 kašičica cimeta

– 1/2 kašičica muskatnog oraščića

– 1 kašičica praška za pecivo

– prstohvat soli

– 150 g bademovog brašna (ili drugog zdravog brašna, kao što je ovseno brašno)

– po želji: 80 g seckanih oraha, badema ili crne čokolade (min. 70% kakaoa)

Priprema:

Slatki krompir oljuštiti, iseći na kockice i peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 25 do 30 minuta, dok ne omekša.

Napraviti pire.

U činiji pomešajte pire od slatkog krompira, med ili javorov sirup, jaja, kokosovo ulje i ekstrakt vanile. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu.

U drugoj posudi pomešajte bademovo brašno, prašak za pecivo, cimet, muskatni oraščić i so.

Postepeno dodajte suve sastojke u mokre, mešajući dok ne dobijete jednoličnu smesu.

Umešajte seckane orahe, bademe ili komadiće tamne čokolade za dodatni ukus.

Smesu sipajte u kalup za pečenje obložen papirom za pečenje ili malo nauljen. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 35 do 40 minuta, dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista.

Ostavite kolačda se potpuno ohladi pre sečenja kako bi zadržao oblik. Poslužite ga samostalno ili uz grčki jogurt ili sveže voće, piše Net.hr.

Čuvajte tortu od slatkog krompira u hermetički zatvorenoj posudi do tri dana na sobnoj temperaturi ili u frižideru da ostane sveža.

Prijatno!

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!