
Kao lazanje, ali se prave brže i lakše.
Sastojci:
– 400 g njoka
– 300 g mlevenog mesa po izboru
– 1 glavica luka
– 2 čena belog luka
– 1 šargarepa
– 250 ml pasiranog paradajza
Za domaći dodatak za bolonjeze:
– 1 kašika brašna
– 2 kašičice mlevene paprike
– so, biber, origano, bosiljak, lovorov list
– 200 ml vode
Za bešamel:
– 70 g maslaca
– 2 kašike brašna
– 600 ml mleka
– so, biber, muskatni oraščić
– 150 g parmezana
Priprema:
Pripremite svoju varijantu bolonjeze sosa. Na malo ulja propržite luk i beli luk, dodajte meso pa začinite po želji. Dodajte i sitno seckanu šargarepu, pa zalijte s malo vode ili bujona.
Nakon pola sata dodajte mešavinu brašna, mlevene paprike, začina i vode. Kuvajte na laganoj vatri 20 minuta. Dodajte i pasirani paradjz, pa kuvajte još 15 minuta.
Skuvajte njoke, pomešajte ih s bolonjeze sosom i prebacite u posudu za rernu.
Pripremite bešamel. Na malo putera dodajte brašno i kratko ga propržite dok ne zamiriše. Skinite e s vatre i dodajte mleko neprestano mešajući kako se ne bi stvorile grudvice.
Vratite na laganu vatru, dodajte začine i sir pa mešajte sve dok se ne zgusne.
Prelijte njoke s bešamelom i pecite 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Prijatno!
Komentari ()
Vidi sve komentare