Kukuruzni hleb, kao što mu ime govori, pravi se pretežno od kukuruznog brašna, što mu daje specifičan blago slatkast ukus, zrnastu teksturu i upečatljivu žutu boju.
Ova vrsta hleba je vrlo popularna u mnogim kulturama, naročito u Americi i u nekim delovima Balkana.
Sastojci:
– 250 g kukuruznog brašna
– 250 g pšeničnog brašna
– 1 kašičica praška za pecivo
– 1 kašičica soli
– 2 jaja
– 300 ml mleka (ili 200 ml mleka i 100 ml jogurta za mekšu teksturu)
– 50 ml ulja (ili 100 g otopljenog maslaca)
Priprema:
U velikoj činiji pomešajte kukuruzno brašno, pšenično brašno, prašak za pecivo i so.
U drugoj činiji, umutite jaja, pa dodajte mleko, ulje (ili otopljeni maslac) i dobro sjedinite.
Polako dodajte tečne sastojke u suve, mešajući drvenom kašikom ili mikserom na manjoj brzini dok ne dobijete glatku masu.
Ako je smesa pregusta, možete dodati još malo mleka, ali pazite da ne bude previše tečno.
Ugrejte rernu na 180 stepeni. Podmažite pleh za pečenje ili obložite papirom za pečenje.
Sipajte smesu u pleh i ravnomerno je rasporedite.
Pecite oko 45 minuta, ili dok čačkalica ubačena u sredinu ne bude suva kada je izvadite.
Kada je hleb gotov, izvadite ga iz rerne i ostavite da se hladi u plehu 10 minuta. Zatim ga izvadite iz pleha i ostavite da se potpuno ohladi, prenosi Danas.rs.
Zbog svoje grublje teksture, kukuruzni hleb odlično ide uz neki fin kremasti potaž, razne mlečne proizvode i namaze, variva, ali je vrlo ukusan i ukoliko se jede za užinu sa malo putera i domaćeg džema.
Prijatno!
Koje je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare