Recept za orahovaču star 90 godina

Cooking 19. maj 202407:25 7 komentara
Shutterstock/izzzy71

Orahovača se pravila u svim krajevima Balkana.

Orahovača je liker star vekovima. U svakom kraju Balkana su je pravili. Negde su kombinolali samo zelene orahe i alkohol, negde su dodavali i med. Treba vam malo sastojaka, ali dosta vremena, jer orahovača je spremna tek posle 40 dana.

U narodnoj medicini koristi se već stotinama godina kao lek za želudačne tegobe i štitnu žlezdu. Lekoviti liker od oraha, popularna orahovača, pomoći će vam s bolestima želuca i štitne žlezde. Donosimo vam isprobani recept star 90 godina.

Zeleni plodovi oraha beru se u mesecu junu, i to najčešće u drugoj polovini meseca, zavisno od podneblja.
Ovaj prirodni recept idealan je za jačanje imuniteta, posebno tokom zimskih meseci, a pomaže i kod želudačnih tegoba i anemije.

Mlad orah, dok je još zelen, bogat je vitaminom C i jodom i blagotvoran za štitnu žlezdu.

Ako želite da napravite ukusnu i zdravu orahovaču, donosimo savršen recept koji otkriva Zadovoljna.hr.

Sastojci:

– 18 mladih zelenih oraha

– 1 kg šećera (ili još bolje meda)

– 2 litre domaće rakije

– 2 domaća limuna

– 1 pomorandža

– 2 karanfilića

– 2 do 4 listića pelina

– 1 štapić cimeta

– 1 mahuna vanile

– 5 zrna kafe

– 1 kesica vanil šećera

– 1 l belog vina

Priprema:

Orahe operite, isecite ih na pola ili čak na četiri dela Limun i pomorandže operite i isecite na tanke komade i dodajte u lonac.

U veliki lonac ili plastičnu posudu slažite red oraha, pa ih posipajte polovinom šećera. Dodajte limun, pomorandžu, karanfilić, pelin, cimet, vanilu i zrnca kafe, zatim ostatak oraha i šećera

Na kraju sve prelijte rakijom, dobro promešajte i poklopite.

Posudu držite na suncu 40 dana, ali svaki je dan malo promešajte kako bi se sastojci što bolje povezali. Nakon 40 dana mešavinu procedite kroz gazu, dodajte litar vina i vanil šećer.

Dobijeni liker sipajte u staklene flaše, pa ih držite na tamnom i hladnom mestu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare