Recept za pihtije

Cooking 02. dec 202307:30 9 komentara
Envato/IaroshenkoM

Pihtije su tradicionalno jelo koje se priprema od kuvanog mesa.

Sastojci:

– svinjske nogice i kolenica

– juneći ribić

– lorber

– biber

– beli luk

– so

– aleve ili ljute tucane paprike

Priprema:

Operite svinjske nogice i kolenicu, spustite ih u lonac, dodajte juneći ribić, lorber i biber, pa nalijte vodom i kuvajte na tihoj vatri dok meso dobro ne omekša i počne da se odvaja od kostiju.

Prohladite, pa procedite tečnost i opet je sipajte u dublji sud da provri.

U međuvremenu, odvojite kožuru i meso od kostiju, pa iseckajte, kao što ćete iseckati i meso od junećeg ribića. Rasporedite meso (i iseckanu kožuru, ko voli) po dnu posude u kojoj će biti pihtije.

Proključalu tečnost sipajte na tacnicu, pa proverite da li se dobro lepi. Ako volite čvršće pihtije i tečnost se dobro lepi, nemojte dodavati vodu, već skinite posudu sa šporeta i u nju sipajte očišćen i sitno iseckan beli luk, kao i soli po ukusu.

Ako volite da pihtije budu malo mekše, dolijte još vode i ostavite da provri.

Sve dobro promešajte i sipajte u posudu preko mesa. Ostavite da se ohladi, a onda posudu sa pihtijama prebacite u frižider da odstoji preko noći, prenosi City Magazin.

Sutradan kašikom skinite sloj masti koji ume da se „uhvati“ na površini pihtija, pa ih pospite alevom ili ljutom tucanom paprikom, isecite i služite.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare