Recept za pitu od bundeve

author
klix.ba
06. okt. 2023. 06:20
>
14:02
Bundeva, pita
Shutterstock | Shutterstock

Jesen je idealno vreme da isprobate recept za ukusnu i sočnu pitu od bundeve koja će oduševiti sve članove porodice, ali i goste.


Sastojci:

- 250 g brašna

- 50 g šećera

- 1/2 kašičice soli

- 125 g maslaca

- 1 jaje

- 2 velike kašike mleka

Krem:

- 500 ml mleka

- 500 g bundeve

- 200 g šećera

- 2 jaja

- 1 kašičica cimeta

Priprema:

Kalup obložite papirom za pečenje. Pomešajte brašno, so i šećer. Zatim dodajte hladan maslac isečen na kockice i mešajte ovu smesu prstima dok testo ne bude ličilo na krupne mrvice.

Zatim dodajte jaje i mleko i brzo umesite testo u kuglu. (Ne mesiti predugo, inače testo neće biti hrskavo). Umotajte testo u plastičnu foliju i ostavite u frižideru pola sata.
Bundeve za kremu isecite na sitne kockice i stavite u veliku posudu, zajedno sa mlekom. Dodajte šećer i začine i stavite kremu da se kuva na tihoj vatri dok bundeva ne omekša (oko 15 minuta) i mešajte da bundeva ne zagori.

Kada omekša, izmiksajte štapnim mikserom. Ostavite kremu da se ohladi, pa dodajte umućena jaja.

Rernu zagrejati na 180 stepeni. Izvaditi testo iz frižidera i istanjiti ga i staviti u kalup. Izbockajte dno viljuškom i stavite testo u zamrzivač na deset minuta.

Testo izvadite iz zamrzivača i prekrijte folijom i pecite desetak minuta.

Pečeno testo izvaditi i rernu smanjiti na 160 stepeni. U testo sipati kremu i sve zajedno peći pola sata. Ostavite pitu da se ohladi, pa je isecite i poslužite.

Prijatno!

Teme

Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?

Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare

Pratite nas na društvenim mrežama